Crna Gora: Pojačan nadzor na primorju zbog delta soja koronavirusa

Crna Gora: Pojačan nadzor na primorju zbog delta soja koronavirusa

Institut za javno zdravlje Crne Gore je pojačao epidemiološki nadzor u opštinama na primorju gde boravi veći broj turista s obzirom na to da je delta soj koronavirusa registrovan u 92 države širom sveta.

„Mi još uvek ne beležimo značajan porast u broju novootkrivenih slučajeva kod nas, ali je realno da ga očekujemo. Samo je pitanje trenutka kada će delta soj postati dominantan soj na nivou celog sveta“, poručila je načelnica u Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Milena Popović Samardžić.

Ona je potvrdila da se delta soj brže prenosi – da je „transmisiviji“ od alfa soja od 40 do 60 odsto.

Simptomi delta soja se u mnogome ne razlikuju od ostalih varijanti virusa. U Velikoj Britaniji inficirani su uglavnom prijavljivali glavobolju, bol u grlu, curenje nosa, kašalj i povišenu temperaturu. Svi koji razviju ove simptome bi trebalo da ostanu kod kuće i prijave se za testiranje na SARS-CoV2.

Iz Instituta navode da ohrabruju podaci koji pokazuju da su osobe koje su vakcinisane sa obe doze u značajno većoj prednosti nego nevakcinisani ili delimično vakcinisani, rekla je Popović Samardžić za medije.