Grčka se sprema za prvi ovogodišnji talas vreline, velika opasnost od požara

Grčka se sprema za prvi ovogodišnji talas vreline, velika opasnost od požara

Grčka se sprema za svoj prvi ovogodišnji talas vreline koji bi po najavama trebalo da počne sutra, u utorak, sa temperaturama i iznad 40 stepeni i „veoma velikom“ opasnošću da će biti požara, saopštio je danas ministar za klimatsku krizu Vasilis Kikiljas.

Vrhunac će biti u sredu i četvrtak, a „opasnost od požara biće veoma velika u znatnom delu Grčke“, rekao je novinarima taj ministar zadužen za civilnu zaštitu.

Meteorološka služba predviđa da bi temperature u središnjem delu Grčke mogle porasti do 42 stepena.

Velika vrućina je već registrovana poslednjih dana, posebno u Atini gde se u četvrtak očekuje 38 stepeni.

Kikiljas je pozvao stanovništvo da „pomogne i pazi da se zaštite ljudski životi“ i priroda, jer dnevno već ima 30 do 40 požara na otvorenom, ali zasad mahom malih razmera.

Toplotni rekordi za prvu nedelju juna zabeleženi su prošlog utorka, po sajtu meteo.gr, s temperaturom ponegde od 39,3 stepeni.

Grčka je doživela razorne požare i dvonedeljni toplotni talas 2023. godine.

Prošla zima je bila najtoplija otkad se meri temperatura, a sada se strajuje od „veoma teškog leta“ i šumskih požara, rekao je Kikiljas s kojim je prošle nedelje razgovarala agencija AFP.

Oko 175.000 hektara šuma i poljoprivrednog zemljišta je izgorelo 2023. godine, a u tim požarima je poginulo više od 20 ljudi.

Po Međuvladinom panelu za promene klime ;(IPCC), rastuće temperature izazvane emisijom od korišćenja fosilnog goriva, produžavaju sezonu požara i povećavaju izgorelu površinu.