Grčka dopustila unapređenje statusa trgovinskog predstavništva Kosova u Atini

Grčka dopustila unapređenje statusa trgovinskog predstavništva Kosova u Atini

Grčka je odlučila da dopusti unapređenje statusa trgovinskog predstavništva Kosova u Atini, a o mogućnosti priznavanja njegove nezavisnosti se i ne razgovara – piše atinski list „Katimerini“ povodom posete šefa grčke diplomatije Nikosa Dendijasa Prištini.

„Iako se o mogućnosti priznavanja te zemlje (Kosova) ne razgovara u Atini, odlučeno je da se unapredi status kosovskog trgovinskog predstavništva koje radi u Atini“, tako da će to predstavništvo, saznao je „Katimerini“, „posle unapredjenja moći će da razgovara i o političkim pitanjima na nivou direkcija Ministarstva spoljnih poslova“.

Međutim, ukazao je list, predstavništvo Kosova „neće imati pristup hijerarhiji Ministarstva (spoljnih poslova Grčke) – ministru, zameniku ministra, generalnom sekretaru, političkom direktoru, niti će moći da koristi kosovske simbole i zastavu“.

„Dobro obavešteni izvori ističu da je ovo možda poslednji ustupak koji Atina može dati Prištini u ovoj fazi“, piše „Katimerini“.

List objašnjava da bi grčko priznavanje nezavisnosti Kosova bilo „izuzetno teško iz dva glavna razloga“: „pre svega zato što bi to bio presedan koji je direktno povezan sa situacijom na (podeljenom) Kipru“ i „jer bi to oslabilo grčki argument za poštovanje međunarodnog prava, posebno prema Turskoj“ s kojom se Atina spori oko teritorijalnih i pravnih pitanja.