Fajon o hapšenju navodnih ruskih špijuna: Slučaj ozbiljan i važan na međunarodnom nivou

Fajon o hapšenju navodnih ruskih špijuna: Slučaj ozbiljan i važan na međunarodnom nivou

Slovenačka šefica diplomatije Tanja Fajon potvrdila je danas da su dvojica stranih državljana optuženih za navodnu špijunažu u korist Rusije uhapšeni i dodala da je taj slučaj ozbiljan i važan na međunarodnom nivou.

Tanja Fajon nije želela da odgovori na pitanje da li su navodni špijuni ruski državljani, niti da otkrije bilo kakve detalje o njihovom identitetu, prenosi slovenačka novinska agencija STA.

„Istraga je u toku, a organi za sprovođenje zakona rade svoj posao“, rekla je Fajon i dodala da ruski ambasador nije pozvan, niti je ruskoj ambasadi poslata protestna nota, navodi agencija.

Prethodno je slovenačka obaveštajno-bezbednosna služba uhapsila u LJubljani dvojicu stranih državljana za koje se sumnja da su ruski špijuni.

Prema pisanju lista Delo, jedan od uhapšenih ima državljanstvo jedne od južnoameričkih zemalja, a navodno je bio prijavljen pod lažnim identitetom.

Pretkrivični postupak je pokrenut u Okružnom državnom tužilaštvu u LJubljani na osnovu saopštenja slovenačke Obaveštajno-bezbednosne službe Sova.

Istraga se vodi zbog sumnje da je izvršeno krivično delo špijunaža za stranu obaveštajnu službu.

Veruje se da su dvojica ruskih agenata koji su radili u ulici Parma služili ruskoj vojnoj obaveštajnoj službi GRU i da su delovali kao deo špijunskog složenog programa koji kontraobaveštajci u SAD nazivaju „ilegali“ – špijuni koji se integrišu u lokalnu zajednicu kako bi je špijunirali i potencijalno pridobili neke od meštana.

Reč je o visoko disperzovanoj mreži visoko obučenih „uspavanih agenata“, koji uglavnom imaju lažne identitete i državljanstva trećih zemalja, često južnoameričkih država, a najčešće deluju pod okriljem vojne obaveštajne službe GRU.

Dvojici osumnjičenih za krivična dela špijunaže preti do osam godina zatvora.