Orban: EU je ostala bez energije

Orban: EU je ostala bez energije

Mađarski premijer Viktor Orban okrivio je birokrate i ekologe za nedostatak energije u Evropskoj uniji, rekavši da je njegova zemlja zaštićena od krize.

„Ako želimo da kopamo do dna problema, uvek završimo na istom mestu: pitanje energije. A situacija je takva da je Evropi ponestalo energije“, napisao je Orban na Fejsbuku u subotu.

Premijer je za situaciju okrivio „fundamentalističke zelene i birokrate“ koji igraju „geopolitičke igre“, tvrdeći da blok odbija da koristi „različite izvore energije“ iz „političkih razloga“, podižući troškove života i nanose štetu svojoj industriji.

„Malo je kontinenata u tako teškoj situaciji kao što je naš, ali samo naš kontinent sebi otežava život“, rekao je Orban i obećao da će učiniti sve „što je potrebno domovini“.

Krajem avgusta Mađarska je obezbedila dogovor sa ruskim energetskim gigantom Gaspromom o dodatnim isporukama prirodnog gasa, koji se pumpa preko Srbije. Mađarska je jedna od retkih zemalja članica EU koja se pridržava zahteva za plaćanje moskovske rublje za isporuke gasa.

Međutim, Budimpešta takođe kreće na smanjenje potrošnje energije. Ranije ove nedelje, vlada je uvela ograničenje temperature od 18 stepeni Celzijusa u svim javnim institucijama širom zemlje. Vlasti su takođe uvele obavezno smanjenje potrošnje gasa za državne institucije, osim bolnica i objekata socijalnog stanovanja.

Mađarska je više puta kritikovala sankcije EU protiv Rusije uvedene zbog sukoba u Ukrajini. Budimpešta tvrdi da ograničenja nisu dala željeni rezultat, dok su poremetila isporuku prirodnog gasa u blok i dovela cene energije do neviđeno visokih.