Erdogan u Zagrebu: Doživljavamo jedni druge kao susede

Erdogan u Zagrebu: Doživljavamo jedni druge kao susede

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je u Zagrebu sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem. Poručili su da će Zagreb i Ankara nastaviti saradnju u oblasti ekonomije i odnosa u regionu. Tokom posete turskog predsednika, potpisano je nekoliko međudržavnih sporazuma, a održan je i hrvatsko-turski privredni forum, piše RTS.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u zvaničnoj poseti Hrvatskoj na poziv predsednika Zorana Milanovića.

Erdogan je posle sastanka istakao da dve zemlje imaju duboke kulturne i istorijske veze.

„Međusobno se doživljavamo kao susedi, iako nemamo zajedničke granice. Turska je bila jedna od prvih zemalja koja je Hrvatskoj pomogla nakon prirodnih nepogoda. Hrvatska je poslala jedan kanader za gašenje požara u Turskoj“, rekao je Erdogan.

Trgovinska razmena dve zemlje je nadmašila 90 miliona dolara i porasla je za 40 odsto prošle godine, naveo je Erdogan.

Kaže da su razgovarali i o ratu u Ukrajini i izborima u Bosni i Hercegovini. Erdogan je naglasio da se zalaže za teritorijalnu celovitost BiH.

Milanović je izjavio da se saradnja sa Turskom nastavlja i na području ekonomije i u odnosima u regionu.

„Iz ovih sat i nešto razgovora se vidi da ne poznajemo dovoljno stavove jedni drugih. Verujem u dobre namere“, rekao je Milanović.

Tokom posete turskog predsednika, potpisano je nekoliko međudržavnih sporazuma, a održan je i hrvatsko-turski privredni forum.

Dvojica predsednika su prisustvovali svečanom otvaranju Islamskog kulturnog centra u Sisku.

Erdogan je u Hrvatsku doputovao u sredu uveče iz Beograda, gde je predvodio delegaciju Turske u zvaničnoj poseti Srbiji .

Predsednik Turske je svoju trodnevnu turneju po regionu započeo u utorak posetom BiH.