Eparhija raško-prizrenska: Duboko smo razočarani zbog zabrane patrijarhu da uđe na KiM

Eparhija raško-prizrenska: Duboko smo razočarani zbog zabrane patrijarhu da uđe na KiM

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je sa svojim sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom sa dubokim razočarenjem primila današnju odluku privremenih prištinskih vlasti kojom je zabranjen ulazak srpskom patrijarhu Porfiriju i episkopima u njegovoj pratnji na KiM.

„Nažalost, ovo nije prvi put da se zabranjuje ulazak našem Patrijarhu i poseta Pećkoj Patrijaršiji, drevnom istorijskom sedištu naše Crkve i 800 godina starom domu srpskih pravoslavnih arhiepiskopa i patrijaraha. Patrijarha Porfirija i naše arhijereje verni narod je očekivao sa radošću. Vernici su početak Sv. Arhijerejskog sabora u Pećkoj Patrijaršiji videli kao snažnu podršku Crkve u našim nastojanjima da istrajemo na ovim prostorima u teškim vremenima“,navodise u saopštenju objavljenom na sajtu eparhije Raško-prizrenske.

U saopštenju se dodaje da su verska prava i slobode koje su potrebne srpskom narodu i Crkvi na KiM univerzalna prava koja se podrazumevaju u svakom društvu koje želi da počiva na vladavini prava.

Eparhija raško-prizrenska naglašava da je glavni cilj Srpske pravoslavne crkve dobrobit svojih vernika i normalan suživot sa svim ljudima dobre volje na ovim prostorima.

„Tu poruku je Patrijarh srpski Porfirije redovno ponavljao kada bi god boravio na KiM ili govorio o njemu, naglašavajući uvek da svi ljudi treba da žive u miru i međusobnom poštovanju“, istakli su iz eparhije.

Vlasti privremenih prištinskih institucija na prelazu Merdare danas nisu dozvolile patrijarhu sprskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđu na teritoriju KiM, kako bi u utorak prisustvovali svečanom početku rada redovnog godišnjeg zasedanja Sabora u Pećkoj patrijaršiji.

Patrijarh Porfirije i episkopi vraćeni su sa administrativnog prelazaodnosno uručene su im tzv. odbijenice, bez ikakvog razloga i obrazloženja.