U Crnoj Gori uvode strože mere zbog povećanog broja novozaraženih

U Crnoj Gori uvode strože mere zbog povećanog broja novozaraženih

Crnogorske zdravstvene vlasti predložiće uvođenje strožih mera nakon što je utorak registrovano 65 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najviše u jednom danu u poslednja dva meseca.

Zemlja je zbog pada broja obolelih gotovo potpuno ukinula sve epidemiloške mere, osim što je za koncerte, noćne klubove i druga masovna okupljanja trebalo predočiti potvrdu o vakcinaciji ili negativni PCR test.

Kako je najviše novoobolelih u turističkim mestima, zdravstvene vlasti zapretile su vlasnicima kafića i restorana da će se kršenje epidemiloških mera strogo kažnjavati novčano i zatvaranjem objekata na tri dana.

U zemlji trenutno boravi više od 100.000 turista, pokazuju vladini podaci. U Ministarstvu zdravlja ipak smatraju da je epidemiološka situacija zasad stabilna s prosečno 30 novoobolelih, što je između 1,5 odsto i 2,3 odsto dnevno testiranih.

Crna Gora nije potvrdila delta varijantu konavirusa na svojoj teritoriji, ali su epidemilozi upozorili da nagli porast broja obolelih možda ukazuje da se nova opasnija varijanta pojavila.