Crna Gora: Uvažen zahtev Srbije, mimo prakse traže glasanje na dodatnim mestima

Crna Gora: Uvažen zahtev Srbije, mimo prakse traže glasanje na dodatnim mestima

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore pozitivno je odgovorilo na zahtev Ambasade Srbije za glasanje srpskih državljana u Crnoj Gori na predsedničkim izborima u Srbiji – u prostorijama ambasada i konzulata, saopštio je šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović.

„Ipak, u noti kojom su se obratili našem resoru, nije obrazloženo zbog čega je mimo ustaljene diplomatske prakse potrebno organizovati glasanje i na dodatnim mestima. Objašnjenja radi, obezbeđivanje dodatnih lokacija za glasanje pored ambasada i konzulata, koristi se isključivo kada postoji ili veliki broj glasača, ili je reč o teritorijalno mnogo većim državama“, kazao je Radulović, a prenosi „Pobjeda“.

Radulović je poručio da optužbe da se MVP i on lično žele mešati u izborni proces u Srbiji ne mogu biti dalje od istine.

Odluka, kako je dodao, nije usmerena ni protiv koga, jer na isti način, u svojim ambasadama i konzulatima, glasaju državljani ostalih država – Hrvatske, SAD, Ukrajine, Rusije i mnogih drugih kojima nacionalni zakon dozvoljava glasanje u inostranstvu.

On je, povodom izjave predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, izrazio žaljenje što se u trenutku u kome na istoku našeg kontinenta dešavaju ratna zbivanja, uopšte i razmišlja o „dalekosežnim posledicama“ u regionu.