Crna Gora slavi Dan nezavisnosti

Crna Gora slavi Dan nezavisnosti

Crna Gora danas obeleževa 15 godina obnove državne nezavisnosti, a u 10 sati na Trgu nezavisnosti u Podgorici Vlada organizuje manifestaciju na kojoj je planirano spuštanje padobranca sa državnom zastavom, uz nastup orkestra Vojske Crne Gore.

Na današnji dan 21. maja 2006. godine održan je u Crnoj Gori referendum o državno-pravnom statusu, podseća RTCG.

Na pitanje: „Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom“, imalo je pravo da odgovori, sa „da“ ili „ne“, 484.718 građana, na 1.120 glasačkih mesta, u 21 crnogorskoj opštini.

Na referendumu je glasalo 419.240 građana, odnosno 86,5 odsto ukupno upisanih birača. Od tog broja 230.661 građanin ili 55,5 odsto od broja važećih glasova, odgovorilo je sa „da“, a 185.002 građanina ili 44,5 odsto, sa „ne“.

Tako je od Evropske unije nametnuti uslov – da 55 odsto od broja izašlih birača glasa za nezavisnost, premašen pola procenta. Referendum o državno-pravnom statusu Crne Gore pratilo je oko 3.400 domaćih i stranih posmatrača, kao i 670 novinara iz Srbije, Crne Gore i inostranstva.

Crna Gora je peta republika SFRJ u kojoj su se građani izjasnili o državnom statusu, čime joj je posle 88 godina povraćena državna samostalnost i puni međunarodno-pravni subjektivitet, navodi RTCG.

Vlada Crne Gore danas organizuje svečano obeležavanje 15 godina nezavisnosti Crne Gore, uz angažman Vojske Crne Gore. Poziv za svečanost upućen je predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i predsedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću.