Bisljimi: Pitanje dinara nije deo dijaloga, neću ići na sastanak u Brisel

Bisljimi: Pitanje dinara nije deo dijaloga, neću ići na sastanak u Brisel

Prvi potpredsenik vlade u u Prištini Besnik Bisljimi izjavio je da je iz Brisela dobio poziv za sastanak sledeće nedelje o zabrani upotrebe dinara, ali je naveo da neće da se odazove.

Besnik Bisljimi je rekao da neće učestvovati na sastanku, jer, kako kaže, „pitanje dinara nije deo dijaloga“.

„Nema nikakvog razvoja. Postoji zahtev Brisela da se sledeće nedelje održi sastanak o pitanju regulisanja prenosa valuta iz Srbije na Kosovo, ali to nije sastanak na koji bi trebalo da ide glavni pregovarač, jer pitanje dinara nije deo dijaloga. Idem kada se bude razgovaralo o osnovnom sporazumu, pa ćemo videti ko može da ide da razgovara o pitanju dinara”, rekao je Bisljimi novinarima posle okruglog stola „Ekonomski razvoj za Srbe na Kosovu“, koji je u Čaglavici organizovao Centar za humanitarni dijalog.

On tvrdi da je izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak “prekršio principe koje je sam postavio“, rekavši da je to prvi put da je zakazao sastanak bez koordinacije sa stranama.

„Gospodin Lajčak mi je poslao pismo jer stalno komunicira sa mnom. Ali ovaj put mislim da je prekršio principe koje je sebi postavio iz razloga što je prvi put zakazao sastanak bez dogovora sa stranama i pokušao je da definiše dnevni red uprkos principu da se nijedna tema ne stavlja na dnevni red bez dogovora strana. Ali poziv je stigao na moju adresu“, rekao je Bisljimi.

Bisljimi nije naveo ko će predstavljati Prištinu na sastanku sledeće nedelje u Briselu.

Dodao je da će Vlada u Prištini u narednim danima izaći sa spiskom od 10 mera, kojima će pokazati kako će voditi računa da građani ne budu oštećeni u prelaznoj fazi do pune primene nove uredbe centralne banke o uvođenju evra kao jedine valute u platnom prometu na KiM.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je, gostujući na RTS-u, na pitanje da li čeka poziv iz Brisela, rekao da se čeka poziv da neko ode i da sa njima razgovara, ali da nema o čemu, jer, kako je istakao, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti neće da priča o ZSO, niti o dinaru i laže o tromesečnoj suspenziji primene uredbe, a u stvari nema nikakve suspenzije, jer Priština zaustavlja dinar na administrativnoj liniji.

Prema uredbi koju je usvojila centralna banka u Prištini, od 1. februara na KiM je jedina valuta u kojoj se mogu vršiti gotovinska plaćanja evro, što znači zabranu dinara.

Uredba dovodi u pitanje opstanak Srba na KiM, koji svoja primanja iz Srbije dobijaju u dinarima.