BIH traži status kandidata po ubrzanom postupku

BIH traži status kandidata po ubrzanom postupku

Oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine uputila su danas zahtev za dodelu statusa kandidata BIH po ubrzanom postupku radi očuvanja stabilnosti zemlje i ukazali na važnost izbornih i ustavnih reformi kako bi se omogućila primena izbornih rezultata.

Predsednici Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamenta BiH Dragan Čović i Nebojša Radmanović poslali su pismo Evropskom savetu, uoči dvodnevnog samita na kojem se očekuje dodela statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji, prenosi Index.

U pismu koje je prosleđeno i Evropskom parlamentu, ministrima inostranih poslova EU i Velikoj Britaniji navodi se da izaslanici i poslanici oba doma državnog Parlamenta jednoglasno traže da se BiH hitno dodeli status kandidata.

„Naš zahtev dolazi u vreme ozbiljnih izazova za evropski kontinent. Duboko smo svesni radikalnog pogoršanja međunarodnih političkih, ekonomskih i bezbednosnih prilika, koje opravdano izazivaju osećaj neizvesnosti kod naše populacije, čije interese možemo zaštititi jedino ubrzanom integracijom u Evropsku uniju“, stoji u zahtevu Parlamenta BiH.