Tim NATO-a u Albaniji zbog u iranskog sajber napada

Tim NATO-a u Albaniji zbog u iranskog sajber napada

NATO je u sredu poslao delegaciju visokog nivoa u Albaniju da pomogne toj maloj zemlji zapadnog Balkana da se izbori sa posledicama nedavnog sajber napada za koji je vlada okrivila Iran.

NATO je saopštio da je Džejms Apaturaj, zamenik pomoćnika generalnog sekretara alijanse, predvodio tim eksperata da ponudi zemlji članici „političku i praktičnu podršku“ i da kaže zvaničnicima iz albanskih odbrambenih i drugih bezbednosnih institucija da se ne bave samo napadom.

Albanija je prekinula diplomatske odnose sa Iranom zbog sajber napada od 15. jula koji je privremeno zatvorio brojne digitalne servise i veb-sajtove albanske vlade. Premijer Edi Rama nazvao je ovaj poremećaj aktom „državne agresije“.

Nakon što je Ramina vlada proterala osoblje iranske ambasade stacionirano u Tirani, drugi sajber napad iz istog iranskog izvora pogodio je informacioni sistem koji beleži ulaske i izlaske na granici, stvarajući poteškoće i kašnjenja za putnike, prema albanskim vlastima.

Ministar odbrane Niko Peleši rekao je da njegovo ministarstvo i albanska vojska nisu pogođeni „jer su odvojeni od opšte mreže komunikacije“.

Apaturaj je rekao da će NATO pomoći Albaniji da koordinira podršku iz njenog sedišta u Briselu i drugih zemalja članica u rešavanju neposrednih izazova i dugoročnih zahteva.

„Možete biti sigurni u stalnu političku i praktičnu podršku NATO-a“, rekao je on.

NATO, Sjedinjene Države i Evropska unija osudile su napad i podržale potez Albanije da prekine diplomatske odnose sa Teheranom. Vlada SAD uvela je sankcije iranskoj obaveštajnoj agenciji i njenom rukovodstvu kao odgovor na julski sajber napad.