Mađarska vlada pooštrava pravila koja regulišu abortus

Mađarska vlada pooštrava pravila koja regulišu abortus

Mađarska desničarska vlada izdala je dekret kojim će lekari zahtevati da žene koje traže abortus predoče vitalne znakove fetusa, što je obaveza koja pooštrava relativno liberalna pravila o abortusu u zemlji.

Uredba izdata u ponedeljak navodi da zdravstveni radnici moraju da pruže trudnicama „jasno prepoznatljive indikacije vitalnih znakova fetusa” pre nego što nastave sa bilo kojom procedurom abortusa. Uredba stupa na snagu 15. septembra.

U saopštenju od ponedeljka, Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da „skoro dve trećine Mađara povezuje početak dečijeg života sa prvim otkucajima srca“ i da savremena oprema može da otkrije otkucaje srca u ranoj trudnoći, što može da pruži „sveobuhvatnije informacije za trudnice Žene.“

Zakoni o abortusu u Mađarskoj su relativno liberalni i ostali su uglavnom nepromenjeni otkako je procedura legalizovana tokom socijalističkog perioda u zemlji 1953. godine.

Mađarska nacionalistička vlada, na čelu sa premijerom Viktorom Orbanom, predstavlja sebe kao šampiona tradicionalnih porodičnih vrednosti i ponudila je značajne poreske olakšice i subvencije za porodice koje imaju više dece u nastojanju da poveća opadajuću stopu nataliteta u zemlji.

Vlada je takođe u mađarskom ustavu iz 2011. godine navela da će „život fetusa biti zaštićen od začeća“, ali nije nastojala da značajno pooštri zakone o abortusu.

U postu na Fejsbuku u utorak, Dora Duro, poslanica radikalne desničarske stranke Naša domovina, uzela je zasluge za nove zahteve, napisavši da je vlada usvojila predlog njene stranke da se od trudnica zahteva da čuju otkucaje srca fetusa pre nego što prestanu trudnoća.

„Ovo je prvi potez za život od regulacije abortusa 1956. godine, razbijanje decenijama starog tabua“, napisao je Duro.