Albanija sprema stroge mere štednje energije

Albanija sprema stroge mere štednje energije

Albanija će danas objaviti paket mera za uštedu energije kako bi pomogla Albancima da uštede energiju tokom krize.

Ovo je izjavila potpredsednica Vlade i ministarka energetike i infrastrukture Belinda Baluku, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Euractiv.

Balluku je rekla da će paket predstaviti premijeru Ediju Rami i da će uključivati „odlučne mere“ za uštedu energije.

„Što se tiče opsega od 800 kVh, od 1. oktobra biće druge drastične mere. Sutra ćemo predstaviti paket za uštedu energije“, rekao je Balluku, misleći na višu tarifu koju će morati da plate oni koji troše više energije.

Ona je naglasila da će se rasveta u zajedničkim prostorijama gasiti već posle 22.00 časa. Zvaničnik je takođe nagovestio promenu radnog vremena za industriju i druge zajedničke mere, dodao je Baluk da su Nemačka i druge zemlje već preduzele slične korake.

Ranije ovog meseca, Balluku je savetovao ljude da peru veš na 30 stepeni radi uštede energije.

Kasnije je Albanska elektroenergetska korporacija pozvala građane da ugase svetla radi uštede energije.

Do sada cene u zemlji još nisu porasle, delom zbog državnih subvencija i činjenice da su većinu električne energije koja se koristi u Ukrajini od početka rata lokalno proizvele hidroelektrane.

Ali zimi proizvodnja opada i zemlja mora da kupuje energiju na međunarodnom tržištu, na šta je značajno uticao rat sa Rusijom.

Početkom septembra, Srbija, Albanija i Severna Makedonija dogovorile su se da formiraju zajedničku komisiju kako bi jedna drugoj pomogle da prevaziđu opasnost od nestašice energije i hrane ove zime.

Kako je saopšteno, Evropski parlament se predomislio da promeni tepih i napravi novu šipku zbog povećanja gubitaka energije.