Vrhovni sud SAD traži od Univerziteta Ješiva da dozvoli LGBT studentski klub

Vrhovni sud SAD traži od Univerziteta Ješiva da dozvoli LGBT studentski klub

Univerzitet Ješiva ne može da zabrani LGBT studentski klub nakon što je Vrhovni sud SAD u sredu odbio da blokira presudu sudije kojom je jevrejskoj školi u Njujorku naloženo da zvanično prizna tu grupu, piše Rojters.

Sudije su, u odluci 5-4, odbile da odlože odluku državnog suda da gradski zakon protiv diskriminacije zahteva da prizna I.U. Pride Alliance kao studentski klub, dok škola podnosi žalbu na nižem sudu.

Činilo se da se odluka vraća u državni sudski sistem. „Zahtjev je odbijen jer se čini da podnosioci zahtjeva imaju još najmanje dva načina za brzu ili privremenu pomoć državnog suda“, navodi se u odluci.

Konzervativni sudije Semjuel Alito, Klarens Tomas, Nil Gorsač i Ejmi Koni Baret nisu se složili. Liberalna pravda Sonja Sotomajor privremeno je blokirala nalog nižeg suda prošlog petka dok su sudije razmatrale zahtev univerziteta.

I.U. Pride Alliance je nezvanično formiran kao grupa 2018. godine, ali je Ješiva utvrdila da bi davanje zvaničnog statusa bilo „nedosledno vrednostima Tore škole i verskom okruženju koje želi da održi“.

Spor delimično zavisi od toga da li je Ješiva „verska korporacija“ i stoga izuzeta od njujorškog zakona o ljudskim pravima, koji zabranjuje diskriminaciju od strane mesta ili pružaoca javnog smeštaja.

Sudija države Njujork Lin Kotler u junu je utvrdila da je primarna svrha škole obrazovanje, a ne versko obožavanje, i da podleže zakonu protiv diskriminacije. Kotler je takođe odbacio argument univerziteta da bi prisiljavanje da prizna klub prekršilo njegovu versku slobodu zaštićenu prvim amandmanom Ustava SAD.

Nakon što su viši državni sudovi u avgustu odbili da odustanu od odluke sudije, Ješiva se obratila Vrhovnom sudu SAD, naglašavajući njen verski karakter, uključujući i to da su studenti osnovnih studija obavezni da se bave intenzivnim verskim studijama.

„Kao duboko religiozan jevrejski univerzitet, Ješiva ne može da ispoštuje tu naredbu jer bi to prekršilo njena iskrena verska uverenja o tome kako da svoje studente formira u vrednostima Tore“, saopštila je škola Vrhovnom sudu.

U neslaganju u sredu, Alito je napisao: „Prvi amandman garantuje pravo na slobodno ispoljavanje veroispovesti, i ako ta odredba išta znači, ona zabranjuje državi da sprovodi sopstveno preferirano tumačenje Svetog pisma. Ipak, to je upravo ono što Novi Jork je učinio u ovom slučaju, i razočaravajuće je što većina ovog suda odbija da pruži pomoć.“

Moderni ortodoksni jevrejski univerzitet, sa sedištem na Menhetnu, ima oko 6.000 studenata upisanih na osnovne i postdiplomske programe. Među vrednostima škole, prema njenoj veb stranici, su verovanje u „beskonačnu vrednost svakog ljudskog bića“ i „odgovornost da dopremo do drugih u saosećanju“.

Pokretan svojim sve asertivnijim konzervativnim sudijama, Vrhovni sud SAD je poslednjih godina proširio verska prava dok je sužavao razdvajanje između crkve i države.

Tokom svog mandata koji je istekao u junu, sud je podržao javnog srednjoškolskog fudbalskog trenera u državi Vašington koji je odbio da prestane da vodi hrišćanske molitve sa igračima na terenu nakon utakmica i presudio je u korist hrišćanskih porodica u Mejnu koje su tražile pristup novcu poreskih obveznika da plaćaju svojoj deci da pohađaju verske škole.

U svom predstojećem mandatu, koji počinje 3. oktobra, sud će odlučiti o velikoj novoj pravnoj borbi protiv LGBT prava, uključujući tvrdnju o slobodi govora evangelističkog hrišćanskog veb dizajnera da ona ne može biti primorana prema zakonu o zabrani diskriminacije u Koloradu da proizvodi veb stranice za istopolne brakove.