Velike američke kompanije pristale su na 1,2 milijarde dolara nagodbe za „zauvek hemikalije“

Velike američke kompanije pristale su na 1,2 milijarde dolara nagodbe za „zauvek hemikalije“

Tri velika proizvođača hemikalija objavila su u petak da će platiti skoro 1,2 milijarde dolara za namirenje potraživanja da su kontaminirali izvore vode širom Sjedinjenih Država štetnim „zauvek hemikalijama“ poznatim kao PFAS.

Chemours, DuPont i Corteva su u zajedničkom saopštenju za štampu rekli da su „postigli načelni dogovor da reše sve zahteve za pijaću vodu u vezi sa PFAS“ za područja koja opslužuju „ogromnu većinu stanovništva Sjedinjenih Država“.

Ukupno 1,185 milijardi dolara biće dato fondu za poravnanje, pri čemu će Chemours uložiti 592 miliona dolara, DuPont će platiti 400 miliona dolara i još 193 miliona dolara dodati Corteva.

Grupa hemikalija poznatih kao PFAS, per- i polifluoroalkil supstance, za koje je utvrđeno da izazivaju rak i druge zdravstvene probleme, i da im je potrebno mnogo vremena da se razgrade.

Koriste se od 1940-ih u širokom spektru industrijskih i potrošačkih proizvoda kao što su tiganji sa neprijanjajućim slojem, tepisi, vodootporna odeća, ambalaža za hranu, kozmetika i predmeti za čišćenje.

Pored sporazuma koji su postigli tri kompanije, Bloomberg je izvestio da je industrijski gigant 3M potpisao načelni sporazum vredan najmanje 10 milijardi dolara za rešavanje drugih tužbi u vezi sa PFAS-om koje je pokrenulo nekoliko američkih gradova.

Na pitanje za komentar u petak uveče, 3M nije odmah odgovorio.

Sporazum mora da odobri sudija.

Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) ranije ove godine predložila je nove standarde za ograničavanje PFAS u javnoj vodi za piće, zahtevajući od komunalnih preduzeća da nadgledaju šest hemikalija i smanje njihov nivo.

Administrator EPA Majkl Regan je tada rekao da novi standardi za vodu imaju potencijal da spreče hiljade smrtnih slučajeva i desetine hiljada bolesti povezanih sa PFAS.

„Ove toksične hemikalije su toliko rasprostranjene i tako dugotrajne u životnoj sredini da su pronađene u hrani, zemljištu i vodi čak iu najudaljenijim delovima naše planete“, rekao je on.

Predlog EPA, koji će biti finalizovan do kraja godine, postavio bi nacionalne standarde za PFAS u vodi za piće.

3M je takođe bio meta PFAS tužbi u Evropi.

Kompanija je 2022. godine pristala na nagodbu od 571 miliona evra (612 miliona dolara) sa belgijskim regionom Flandrija zbog ispuštanja PFAS hemikalija oko svoje fabrike u Zvajndrehtu, u blizini belgijskog grada Antverpena.

Holandska vlada je takođe prošle nedelje saopštila da će tražiti nadoknadu od 3M za štetu koju su prouzrokovale njene hemikalije u reci Zapadna Šeld, koja se uliva u Severno more.

Prošle godine, holandske vlasti su upozorile da se ne jede riba, škampi, školjke i drugi proizvodi iz Zapadne Šelde zbog visokog nivoa PFAS.

3M je u decembru saopštio da će prestati sa proizvodnjom PFAS supstanci do kraja 2025. godine u svetlu strožije regulative u pogledu štetnih efekata na zdravlje od njihove upotrebe.