UNS: Firmi supruge Bratislava Gašića 4,6 miliona dinara za medijske projekte

UNS: Firmi supruge Bratislava Gašića 4,6 miliona dinara za medijske projekte

Firmi ADD prodakšn, u vlasništvu Irene Gašić, supruge direktora BIA i funkcionera SNS Bratislava Gašića, na ovogodišnjim konkursima za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja dodeljeno je najmanje 4,6 miliona dinara, objavilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Firmi supruge jednog od osnivača Srpske napredne stranke, prema dokumentima u koje je UNS imao uvid, više od 39.000 evra dodeljeno je na dva konkursa Ministarstva kulture i informisanja, ali i na konkursima sedam lokalnih samouprava.  

Ove, kao i prošlih godina, kruševačka firma ADD production, ubedljivo najviše novca inkasirala je u Kruševcu – 1,9 miliona dinara i to za sadržaje na portalu koji nije registrovan, kao i televiziji koja je u vlasništvu sina direktora BIA Vladana Gašića.   U Kruševcu je projektu te firme pod nazivom „Korak ka novim izazovima – žene to mogu“ dodeljeno 1.700.000 dinara, dok je projekat „Vek fudbala u Rasinskom okrugu“ dobio 200.000 dinara. Ti projekti firme ADD production dobili su novac za sadržaje koji će biti na istoimenom portalu, ali i kruševačkoj Televiziji Plus, navedeno je u rešenju o raspodeli novca projektima u Kruševcu.

  Pretragom na internetu, navodi UNS, nije moguće naći sajt ADD production, ali i u Registru medija portal sa tim nazivom.   Na ovogodišnjim konkursima Ministarstva kulture i informisanja za televizije i internet medije firma ADD prodakšn za dva projekta dobila je ukupno 1,2 miliona dinara. Ta firma je i ranije dobijala milione na medijskim konkursima Ministarstva kulture, ali i kroz pojedinačna davanja.

Kroz pojedinačna davanja, koja podrazumevaju dodelu novca bez javnog konkursa i bez ocene komisije, a na osnovu odluke rukovodioca organa nadležnog za poslove javnog informisanja, firmi ADD production je 2018. godine i prošle godine dodeljeno ukupno 1,5 miliona dinara.   Osim kroz pojedinačna davanja, od Ministarstva kulture i informisanja ista firma je 2018. i 2019. godine dobila još 1,5 miliona dinara na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata. Ministarstvo kulture je firmi ADD production prošle godine dodelilo 1,1 milion, a u 2018. godini 400.000 dinara.

  Firma ADD production je, osim u Kruševcu i od Ministarstva kulture, novac dobila i u Vrnjačkoj Banji 250.000 dinara, Aleksandrovcu 350.000, Trsteniku 300.000, Raškoj 300.000, Ćićevcu 200.000 i Varvarinu 100.000.   U rešenjima većine lokalnih samouprava ne piše posredstvom kog medija će projekti firme Irene Gašić biti realizovani.

Udruženje novinara Srbije podseća da je Agencija za borbu protiv korupcije 2015. utvrdila kako je Bratislav Gašić bio u sukobu interesa kada je, kao gradonačelnik grada Kruševca 2013. i 2014. godine, zaključio ugovore sa firmom ADD production, čija je vlasnica njegova supruga, kao i društvom BNZ Higijenic, čiji je suvlasnik njegov sin.   To, međutim, nije smetalo firmama u vlasništvu porodice direktora BIA godinama da i dalje dobijaju novac poreskih obveznika, što pokazuju i ovogodišnji rezultati na medijskim konkursima u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *