U obračunu kartela ubijeno 11 ljudi

U obračunu kartela ubijeno 11 ljudi

Krvava policijska racija na sklonište za koje se sumnjalo da je banda u Meksiku prošlog utorka rezultirala je teškom pucnjavom u kojoj je poginulo 11 osumnjičenih i maskota narko kartela pauk majmun, a dva policajca su povređena. Tokom racije zaplenjeno je veliko skladište vojne opreme – uključujući jurišne puške, taktičke šlemove i pancire.

Lokalne vlasti su priznale da su ubili majmuna tokom racije, navodeći da bi preživeli osumnjičeni mogli biti procesuirani za trgovinu egzotičnim životinjama, između ostalih optužbi. „Na licu mesta je ubijen primat, za koji se pretpostavlja da je bio u vlasništvu kriminalca koji je takođe ubijen na licu mesta“, navodi se u saopštenju državnog tužioca.

Fotografije dostupne na mreži pokazuju ubijenog majmuna kako leži na telu svog pretpostavljenog vlasnika, koji je iz nekog razloga izgledao kao da nosi plastičnu kantu na glavi. Majmun je u trenutku smrti nosio pelenu, kamufliranu duksericu i pancir. Nije odmah bilo jasno da li je prsluk zaista pružao bilo kakvu zaštitu ili je bio samo rekvizit.

Bizarna afera je odmah postala popularna na društvenim mrežama, a kartelski majmun je čak dobio i sopstvenu pesmu o narkokoridu. Narcocorridos – podžanr regionalnih meksičkih korido balada – veliča trgovinu drogom i kriminalni stil života, i često obeležava istaknute ličnosti kartela.