Treće ispuštanje prečišćene vode iz oštećene japanske nuklearne elektrane Fukušima završava se bezbedno

Treće ispuštanje prečišćene vode iz oštećene japanske nuklearne elektrane Fukušima završava se bezbedno

Ispuštanje treće serije prečišćene radioaktivne otpadne vode iz oštećene japanske nuklearne elektrane Fukušima u Tihi okean završeno je bezbedno kako je planirano, rekao je njen operater u ponedeljak, pošto proizvođači morske hrane u zemlji i dalje trpe zbog kineske zabrane uvoza uvedene nakon početka ispuštanja.

Velike količine radioaktivnih otpadnih voda nakupile su se u nuklearnoj elektrani otkako je oštećena u ogromnom zemljotresu i cunamiju 2011. godine. Ona je počela da ispušta prečišćenu i razblaženu otpadnu vodu u okean 24. avgusta i završila puštanje treće serije od 7.800 tona u ponedeljak. Očekuje se da će proces trajati decenijama.

Otpuštanju su se oštro protivile ribarske grupe i susedne zemlje, uključujući Kinu, koja je zabranila sav uvoz japanskih morskih plodova, što je teško štetilo japanskim proizvođačima i izvoznicima kapica i drugih morskih plodova.

Operater elektrane, Tokio Electric Pover Compani Holdings, rekao je da je treće izdanje, kao i prethodna dva, proteklo glatko i da su uzorci mora koje je testirala i vlada pokazala da su nivoi svih odabranih radionuklida daleko niži od međunarodnih bezbednosnih standarda.

Japanski premijer Fumio Kišida, na sastanku prošlog petka sa kineskim predsednikom Si Đinpingom na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u San Francisku, zatražio je od Kine da odmah ukine zabranu morskih plodova, ali je postigao samo nejasan dogovor da „pronađe načine za rešavanje problema spor kroz sastanke i dijalog na konstruktivan način“.

Dve strane će sazvati sastanak naučnih stručnjaka kako bi razgovarali o oslobađanju, ali nije bilo vremenskog rasporeda za moguće ukidanje zabrane, rekao je Kišida.

Japanska vlada je uspostavila humanitarni fond kako bi pomogla u pronalaženju novih tržišta za japansku morsku hranu, a centralne i lokalne vlade su vodile kampanje da podstaknu japanske potrošače da jedu više ribe i podrže proizvođače morskih plodova u Fukušimi.

TEPCO takođe obezbeđuje kompenzaciju ribarskoj industriji za „štetu reputacije“ njenih proizvoda izazvanu ispuštanjem otpadnih voda, i rekao je da je poslao formulare za prijavu 580 mogućih tražitelja naknade.

Otpadna voda se tretira kako bi se uklonila što je moguće više radioaktivnosti kako bi se ispunili zakonski dozvoljeni standardi, a zatim se u velikoj meri razblaži morskom vodom pre nego što se ispusti. TEPCO i vlada kažu da je proces bezbedan, ali neki naučnici kažu da je kontinuirano oslobađanje vode koja sadrži radionuklide iz oštećenih reaktora bez presedana i da ga treba pažljivo pratiti.

U ponedeljak završetak ispuštanja treće partije otpadnih voda iznosi ukupno 23.400 tona. TEPCO planira četvrto ispuštanje do kraja marta 2024. Time bi se ispraznilo samo oko 10 od približno 1.000 rezervoara za skladištenje u fabrici u Fukušimi zbog kontinuirane proizvodnje otpadnih voda, iako zvaničnici kažu da će se tempo ispuštanja ubrzati kasnije. Rezervoari trenutno sadrže više od 1,3 miliona tona otpadnih voda, od kojih većinu treba povući da bi se ispunili bezbednosni standardi pre puštanja u vodu.

TEPCO i vlada kažu da je ispuštanje vode u more neizbežno jer rezervoari moraju da se uklone sa terena elektrane kako bi se moglo povući iz upotrebe.