Tramp se divi pištolju Glok

Tramp se divi pištolju Glok

Bivši predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp svratio je u prodavnicu oružja u ponedeljak i obišao proizvođača čamaca u Južnoj Karolini, pojačavajući svoju ličnu kampanju nakon vikenda na internetu preteći medijima, iznošeći više optužbi za izdaju, piše AP.

Takođe je tvrdio da bi mogao da dizajnira bolji borbeni avion od vojske.

Republikanski predsednički kandidat, koji je proveo daleko manje vremena u predizbornoj kampanji od svojih vodećih rivala, započeo je svoj put u mali grad Samervil susretom sa volonterima u lokalnoj kancelariji za kampanju i posetom lokalnom prodavnica oružja, gde se divio pištolju Glok i pozirao za fotografije.

„Želim da kupim jedan“, rekao je Tramp, prema snimku zaustavljanja.

Savezni zakon zabranjuje prodaju oružja osobama koje su optužene za krivično delo i zabranjuje im da dobiju oružje „koje je isporučeno ili transportovano u međudržavnoj ili stranoj trgovini“. Međutim, nakon odluke Vrhovnog suda iz 2022. kojom su stvoreni novi standardi za ograničenja vatrenog oružja, neke sudije su proglasile tu meru neustavnom. Savezni apelacioni sud trenutno razmatra osporavanje zakona.

Tramp je kasnije okupio pristalice ispred fabrike za proizvodnju čamaca na žarkom suncu, sa izloženom kolekcijom velikih motornih čamaca.

U svom govoru, Tramp je pozvao masu da iskaže zapanjujuću izlaznost na državnim predizborima 24. februara 2024. i pokazao niz novih potvrda, uključujući od državnog tužioca, njenog državnog sekretara, lidera većine u Predstavničkom domu i drugih članovi Predstavničkog doma Južne Karoline.

Tramp je takođe obećao da će poništiti predloženo pravilo Bajdenove administracije koje bi smanjilo ograničenje brzine za čamce duž istočne obale u nastojanju da spreči sudare sa severnoatlantskim desnim kitovima. Protivnici kažu da bi poboljšana pravila usporavanja primorala čarter ribarske brodove da napuste posao i poremetila efikasnost prometnih morskih luka poput luke Savana.

Dok su njegovi rivali bili zauzeti držanjem gradskih većnica i posećivanjem lokalnih restorana, Tramp je proveo veći deo poslednjih meseci reagujući na sve veće pravne probleme. Optužen je četiri puta u četiri jurisdikcije i suočava se sa 91 krivičnom prijavom, ali to još nije narušilo njegovu poziciju na predizborima GOP-a.

U znak svoje dominacije, on planira da preskoči drugu republikansku primarnu debatu u sredu, kao i prvu, i umesto toga će posetiti Mičigen kako bi izrazio svoje protivljenje automobilskoj politici predsednika Džoa Bajdena usred štrajka automobilskih radnika.

Tramp, koji je obećao odmazdu ako osvoji drugi mandat, još jednom je optužnice proglasio samo političkim „lovom na veštice“ nakon što je vikend proveo u napadima na medije i druge na svojoj platformi Truth Social. Među njegovim metama: NBC Nevs i MSNBC, za koje je tvrdio da „treba da budu istraženi zbog ‘Izdaje koja ugrožava zemlju’.“ Još jednom je kritikovao slobodnu štampu – kamen temeljac američke demokratije – kao njenu „istinsku pretnju“, dok je upozorio „Izdaju koja preti zemlju“. Lažni mediji treba da plate veliku cenu za ono što su uradili našoj nekada velikoj zemlji!’

Tramp često postavlja neprijatno izveštavanje i priče koje mu se ne dopadaju kao „lažne“.

Osim pritužbi novinarima, Tramp se obrušio na Marka Milija, predsednika Združenog generalštaba u penziji, preko telefonskih poziva koje je uputio Kini u poslednjim burnim mesecima Trampovog predsedavanja. Millei je te pozive branio kao „rutinske“ i „savršeno u okviru dužnosti i odgovornosti“ svog posla.

Ali Tramp je u petak izjavio da je Mili počinio „čin koji je toliko nečuven da bi, u prošlim vremenima, kazna bila SMRT! Rat između Kine i Sjedinjenih Država mogao je biti rezultat ovog izdajničkog čina.” On je rekao da će Milejevo penzionisanje „biti vreme za proslavu svih građana SAD!

On je takođe tvrdio, nakon nedavnog pada aviona F-35B Joint Strike Fighter-a u Južnoj Karolini, da je kao predsednik više puta rekao američkom vazduhoplovstvu i Lockheed Martin-u da je F-35 Fighter Jet „u stvari, NEISPRAVAN , jer ima samo jedan motor.”

Tramp je poslednji put posetio državu prošlog meseca, kada je govorio na najvećoj godišnjoj akciji prikupljanja sredstava u Kolumbiji.