SZO zabrinuta zbog porasta broja novozaraženih u Evropi

SZO zabrinuta zbog porasta broja novozaraženih u Evropi

Ogranak Svetske zdravstvene organizacije za Evropu danas je izrazio „zabrinutost“ zbog ponovnog rasta broja slučajeva Kovida-19 u nekim evropskim zemljama pozivajući na aktivno praćenje, odnosno pažljivo ukidanje restrikcija i njihovo ponovno uvodjenje ukoliko je potrebno.

Na pitanje Frans presa o situaciji u Evropi, u evropskom ogranku SZO nisu eksplicitno naveli zemlje koje izazivaju zabrinutost već su uputili na onlajn tabelu organizacije.

Sa 335 novih slučajeva za 100.000 stanovnika Kirgistan je proporcionalno prema broju stanovnika najpogodjenija zemlja u toj velikoj zoni pod SZO Evropom sa tendencijom snažnog rasta broja slučajeva, pokazuje klasifikaciji zemalja u regionu po novim slučajevima u poslednjih 14 dana.

Medju zemljama u kojima je znatan broj novih slučajeva i gde oni rastu sledi Izrael sa 256 novih slučajeva po 100.000 stanovnika, Crna Gora sa 207, Luksemburg sa 196, Bosna sa 98, Srbija sa 71, Rumunija sa 52 i Bugarska sa 46.

Trend sa druge strane je smanjivanje u drugim zemljama gde je visok broj zaraženih: Jermenija (197 slučajeva za 100.000 stanovnika), Kazahstan 128, Moldavija, 82, Rusija 60 i Švedska 46.

„Nedavno ponovno povećanje broja slučajeva Kovida-19 u nekim zemljama posle ublažavanja mera distance je svakako razlog za brigu“, rekla je portparolka SZO za Evropu.

Ona je rekla da treba reagovati i biti pažljiv sa ukidanjem restrikcija.

„Tamo gde se pojavljuju nova žarišta treba da budu kontrolisana brzim i ciljanim intervencijama, odnosno brzom detekcijom slučajeva, izolacijom, trasiranjem i karantinom“, navodi SZO.

Ukoliko to situacija zahteva moglo bi biti potrebno ponovno uvodjenje strogih i ciljanih mera sa potpunim angažovanjem stanovništva, dodaje dalje SZO upozoravajući da treba sprečiti da se dodje do ponovnog preopterećenja zdravstvenog sistema.

U Evropi je juče broj slučajeva korona virusa prešao tri miliona, prema računici Frans presa, a broj mrtvih je prešao 206.000.

Prema podacima SZO Evropa broj novih slučajeva je sada globalno stabilan u evropskoj zoni, sa oko 20.000 slučajeva dnevno. Taj nivo je primećen od 20 maja, i dva puta je manji od vrhunca broja zaraženih počeetkom aprila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *