Sindikati traže da minimalac bude 35.000 dinara

Sindikati traže da minimalac bude 35.000 dinara

Pregovori države, sindikata i poslodavaca o novoj minimalnoj ceni rada za 2021. godinu još nisu zvanično počeli, ali bi prvi neformalni sastanak o toj temi mogao da bude održan već krajem ove sedmice.

Kako piše „Politika”, sindikati uveliko pripremaju svoje predloge, dok su u Savezu samostalnih sindikata Srbije čak prilično konkretni. Već sada znaju da neće pristati na to da minimalac u narednoj godini bude ispod 35.000 dinara. Trenutno on iznosi 30.022 dinara, tj. 172,54 dinara (neto) po radnom satu.

Duško Vuković, potpredsednik ovog saveza, ističe da sindikat ostaje pri stavu da treba da se izjednači minimalna cena rada sa minimalnom potrošačkom korpom, koja iznosi oko 37.500 dinara. Vuković kaže da će iz tog razloga tražiti povećanje od najmanje 17 odsto.

U UGS „Nezavisnost” ne istupaju u javnost sa konačnim idejama u vezi sa predlogom nove cene minimalca. Ističu da su pripremili predlog cena koji još nije prošao organe sindikata, zbog čega i ne iznose detalje. Kažu da se i dalje stremi tome da u narednom periodu minimalna zarada bude izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom.

Ipak, u ovom sindikatu smatraju da nije realno očekivati da se ove godine potrošačka korpa i minimalac izjednače, ali da bi trebalo da se nastavi ka tom cilju, prenosi „Politika”.

Minimalac od 30.022, koji važi od 1. januara 2020, veći je za 11,1 odsto u odnosu na lane, a važiće do kraja ove godine.

.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *