Šarčević: Jasna uputstva o organizovanju nastave od 1. septembra pred direktorima već sutra

Šarčević: Jasna uputstva o organizovanju nastave od 1. septembra pred direktorima već sutra

Na današnjoj konferenciji Kriznog štaba ministar prosvete Mladen Šarčević je rekao da je na današnjem sastanku Kriznog štaba doneta odluka, na osnovu trenutne epidemiološke situacije, da učenici prva četriri razreda od septembra nastavu prate u školama. Za učenike viših razreda škole će imati više modela koje će moći da koriste u zavisnosti od svojih mogućnosti.

Prema njegovim rečima nastava će biti modifikovana, a pojedini predmeti kao što je muzička kultura, fizičko…neće moći da se realizuju na način kako je to ranije bio slučaj. Deca neće moći da učestvuju u kolektivnim sportovima, horovima i slično.

Kada je reč o nastavi za niže razrede, pojedine predmete će moći da predaju i predmetni nastavnici ( muzičko, fizičko, strani jezik), jer će u odeljenjiama gde ima više od 15 učenika, deca biti podeljenja u dve grupe, pa će oni imati mogućnost da deo programa predaju umesto učitelja.

Šarčević je rekao da se uveliko snima onljan nastava za septembra, a ona će biti emitovana na RTS-u, ali najverovatnije i kod drugih emitera sa kojima već postoje pregovori.

Kako će učenici nižih razreda biti u školama u pre podnevnoj smeni, u to vreme će biti emitovana nastava za učenike od petog razreda, dok će onlajn nastava za đake od prvog do četvrtog razreda biti dostupla na RTS Planeti.

Časovi će trajati do 30 minuta, sa odmorima od 5 minuta i jednim od 15, dok će između dve smene pauza biti najmanje 20 minuta kako bi se školski objekat dezinfikovao za dolazak naredne grupe đaka.

Odluka Kriznog štaba je već prosleđena rukovodiocima Školskih uprava, dok će tokom sutrašnjeg dana biti dostupna svim direktorima i nastavnicima škola u celoj Srbiji.

Škola ima i određenu autonomiju u odluci o načinu organizovanja nastavnog procesa, a svoj plan su dužne da dostave resornom ministarstvu najkasnije do 24. avgusta.

Loklane samouprave će biti u obavezi da obezbede zaštitne maske i sredstva za nastavno osoblje, dok ministarstvo to ima obavezu kada je reč o studentskim domovima i Institutima.

U školama će biti opredeljene i sobe za izolaciju za sve učenike i nastavno i nenastavno osoblje, gde će biti smeštani ukoliko osete neke od simptoma tokom nastavnog procesa. Obaveza nastavnika je da se u najkraćem roku jave u najbližu kovid ambulantu, dok se učenici izoluju do dolaska roditelja, koji dalje dete takođe vode u ambulantu. Odeljenja u kojima bi se to, eventualno, desilo biće pod posebnom epidemiološkim nadzorom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *