Ruska svemirska letelica bez posade iz koje je procurila rashladna tečnost bezbedno sleće

Ruska svemirska letelica bez posade iz koje je procurila rashladna tečnost bezbedno sleće

Ruska svemirska kapsula bezbedno se vratila na Zemlju bez posade u utorak, mesecima nakon što je u orbiti procurila rashladna tečnost.

Sojuz MS-22 je procurio rashladnu tečnost u decembru dok je bio priključen na Međunarodnu svemirsku stanicu. Ruski svemirski zvaničnici krivili su za curenje mali meteoroid koji je probio spoljni radijator letelice. Prošlog meseca su lansirali praznu zamensku kapsulu koja će služiti kao čamac za spasavanje posadi.

Oštećena kapsula je bezbedno sletela u utorak ispod prugastog padobrana u stepama Kazahstana, sletevši prema rasporedu u 17:45. (7:45 EDT) 147 kilometara (91 milja) jugoistočno od Zhezkazgana pod vedrim plavim nebom.

Svemirski zvaničnici su utvrdili da bi bilo previše rizično vratiti NASA-ine Frank Rubio i Ruse Sergeja Prokopjeva i Dmitrija Petelina nazad u Sojuz u martu, kako je prvobitno planirano, jer bi temperature u kabini skočile bez rashladne tečnosti, potencijalno oštetivši računare i drugu opremu i otkrivši odelo -podizanje posade na prekomernu toplotu.

Njih tri su lansirane u septembru za ono što je trebalo da bude šestomesečna misija na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Sada bi trebalo da se vrate na Zemlju u septembru u novom Sojuzu koji je stigao na svemirsku ispostavu prošlog meseca bez ikoga na brodu, što znači da će trojac provesti godinu dana u orbiti.

Na stanici su i NASA-ini astronauti Stiven Boven i Vudi Hoburg, sultan Alnejadi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Andrej Fedjajev iz Rusije.

Slično curenje rashladne tečnosti primećeno je u februaru na ruskom teretnom brodu Progres MS-21 koji je pristao u svemirskoj ispostavi, što je izazvalo sumnju u proizvodnu grešku. Ruska državna svemirska korporacija Roskosmos isključila je bilo kakve nedostatke nakon provere i zaključila da su oba incidenta rezultat udara meteoroida,