Ribari i ekolozi ujedinili se u severnoj Francuskoj protiv „morskog buldožera“

Ribari i ekolozi ujedinili se u severnoj Francuskoj protiv „morskog buldožera“

U severnoj Francuskoj, aktivisti za zaštitu životne sredine i ribari udružili su snage u četvrtak na protestu protiv nove džinovske fabrike ribarskih kočara, ističući zabrinutost zbog potencijalnih šteta po životnu sredinu i lokalne ribarske zajednice.

Okupilo se oko 200 ljudi u luci grada Sen Malo kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog dolaska Anelies Ilena, ogromnog ribarskog kočara opremljenog fabrikom za preradu, koji je jedan od najvećih takvih brodova na svetu.

Ribari su među glavnim kritičarima ovog projekta, ističući nesrazmer između mogućnosti ovog džinovskog broda da uhvati velike količine ribe i ograničenih resursa na koje imaju pristup lokalni ribari. Nejtan Kaufman, ribar iz Južnog Finistera, istakao je dramatičnu razliku između svoje nedeljne kvote i kapaciteta Anelies Ilene da ulovi ogromne količine ribe u samo jednom danu.

Anelies Ilena, pod poljskom zastavom i u vlasništvu holandskog brodovlasnika, predstavlja pomak u industriji ribarstva, s obzirom na planiranu instalaciju proizvodne jedinice za surimi na brodu. Ova riblja pasta, koja je posebno popularna u azijskoj kuhinji, biće proizvedena na brodu i transportovana u Saint-Malo radi dalje prerade.

Protestanti su formirali ljudski lanac duž ribarske luke Sen Malo, noseći transparente s porukama poput „razoružajte industrijski ribolov“ i „ubice morskog dna“, izražavajući svoj otpor prema projektu koji smatraju neprihvatljivim s ekološkog i ekonomskog stanovišta.

Matijas Tavel, član parlamenta iz tvrdolevičarske stranke LFI, opisao je Anelis Ilena kao „morskog buldožera“ i izrazio zabrinutost zbog potencijalnih ekoloških posledica ovog projekta.

Udruženje za ekološku kampanju Blum upozorilo je da Anelies Ilena može ugroziti ribolovne kvote lokalnih ribara i izazvati štetu po lokalni ekosistem.

Protesti poput ovog pokazuju rastuću zabrinutost građana i aktivista širom sveta zbog negativnih uticaja industrije na životnu sredinu i lokalne zajednice, dok se nastavlja borba za očuvanje prirodnih resursa i pravedniju distribuciju prava na njihovo korišćenje.