Rheinmetall spreman za povećanje proizvodnje municije

Rheinmetall spreman za povećanje proizvodnje municije

Nemački proizvođač oružja Rheinmetall spreman je da poveća proizvodnju tenkovske i artiljerijske municije kako bi zadovoljio veliku potražnju u Ukrajini i na Zapadu, rekao je generalni direktor kompanije Armin Paperger u intervjuu za Rojters.

Rheinmetall proizvodi niz odbrambenih proizvoda, ali je verovatno najpoznatiji po proizvodnji 120 mm topa iz tenka Leopard 2.

„Možemo da proizvedemo 240.000 metaka tenkovske municije (120 mm) godišnje, što je više nego što je potrebno celom svetu“, rekao je Paperger.

On je dodao da se kapacitet proizvodnje artiljerijskih metaka od 155 mm može povećati na 450.000 do 500.000 godišnje, čime bi Rajnmetal postao najveći proizvođač obe vrste municije.

Prema Papergeru, 2022. godine, Rheinmetall je napravio nekih 60.000 do 70.000 metaka svaki tenkovskih i artiljerijskih granata, ali bi proizvodnja mogla odmah da se poveća.

Potražnja za ovom municijom je porasla od ruske invazije na Ukrajinu prošlog februara.

Paperger je rekao da će nova proizvodna linija za municiju srednjeg kalibra, koju koriste nemački protivvazdušni tenkovi Gepard u Ukrajini, na primer, početi sa radom do sredine godine, preneo je Ukrinform.

Nemačka mesecima pokušava da pronađe novu municiju za Gepard koju je njena sopstvena vojska razmestila 2010.

Rajnmetall takođe planira rad nove fabrike baruta, verovatno u istočnoj nemačkoj pokrajini Saksoniji, ali bi investiciju od 700 do 800 miliona evra morala da finansira vlada u Berlinu, rekao je Paperger.

„Država mora da investira, a mi doprinosimo našim tehnološkim znanjem. Zauzvrat, država dobija udeo u fabrici i profitu koji ostvaruje“, rekao je Paperger.

On je rekao da je fabrika potrebna jer bi se nedostatak u proizvodnji specijalnih baruta mogao pokazati kao usko grlo, ometajući napore da se poveća proizvodnja tenkova i artiljerijskih granata.

On je govorio nekoliko dana pre nego što bi šefovi nemačke odbrambene industrije trebalo da se po prvi put sastanu sa novim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom, iako tačan datum tek treba da bude objavljen.

Sastankom, Pistorijus ima za cilj da započne razgovore o tome kako da se ubrza nabavka oružja i da se povećaju zalihe municije na duži rok nakon što je skoro godinu dana donacija oružja Ukrajini iscrpila zalihe nemačke vojske.