Istraga zbog rastućih cena jaja

Istraga zbog rastućih cena jaja

Američki senator Džek Rid poslao je u utorak pismo tražeći od Federalne trgovinske komisije da ispita da li su proizvođači nepropisno manipulisali cenama jaja. Grupa za zastupanje pod nazivom Farm Action uputila je sličan zahtev prošle nedelje, tvrdeći da „izgleda da postoji tajna šema među liderima industrije da se uslovi inflacije i izbijanje ptičijeg gripa pretvore u priliku za izvlačenje neviđenih profita“.

Nagli porast cena jaja pripisuje se milionima pilića koji su zaklani da bi se ograničilo širenje ptičijeg gripa, a farmeri su morali da kompenzuju inflaciju koja je povećala svoje troškove.

Ali iako su otprilike 43 miliona od 58 miliona ptica koje su zaklane tokom prošle godine da bi se pomoglo u kontroli ptičijeg gripa bile kokoške koje nose jaja, veličina ukupnog jata je u bilo kom trenutku smanjena za samo 5% do 6% u odnosu na uobičajenu veličine oko 320 miliona kokošaka.

Prosečna nacionalna maloprodajna cena desetak jaja dostigla je 4,25 dolara u decembru, u odnosu na 1,79 dolara godinu dana ranije, prema najnovijim vladinim podacima.

„U vreme kada su cene hrane visoke i mnogi Amerikanci se bore da priušte svoje namirnice, moramo ispitati ulogu industrije u održavanju visokih cena i pozvati one koji su odgovorni za svoje postupke“, rekao je Rid, demokrata sa Roud Ajlenda u svom pismu. u FTC.

Ali trgovinske grupe kažu da cene jaja u velikoj meri određuju tržišta robe, a stručnjaci kažu da je izbijanje ptičjeg gripa — u kombinaciji sa naglo rastućim troškovima goriva, hrane, radne snage i ambalaže i kontinuiranom velikom potražnjom za jajima — pravi krivac za povećanje cena.

„Trenutne cene jaja odražavaju mnoge faktore, od kojih je većina van kontrole proizvođača jaja“, rekla je Emili Mec, predsednica i izvršna direktorka Američke trgovinske grupe za jaja.

Poljoprivredni ekonomista Univerziteta Purdue, Džejson Lask, rekao je „po mom mišljenju, osnovna ekonomija situacije dobro objašnjava rast cena“. On je rekao da mala smanjenja ponude jaja mogu dovesti do velikih povećanja cena jer potražnja potrošača za jajima ne odustaje mnogo.

FTC nije odmah odgovorio u utorak na pitanja o zabrinutostima zbog povećanja cena jaja, ali agencija generalno ne komentariše spoljne zahteve za istragom.

Najvećeg američkog proizvođača jaja, Cal-Maine Foods, izdvojili su i Reed i grupa Farm Action jer su prošlog meseca objavili da je njegova kvartalna prodaja skočila za 110% na 801,7 miliona dolara na rekordnoj ceni jaja, što mu je pomoglo da ostvari prihod od 198,6 dolara milion profita. u odnosu na samo 1,1 milion dolara godinu dana ranije.

Kompanija sa sedištem u Ridžlendu, u državi Misisipi, rekla je da „želi da uveri svoje kupce da činimo sve što možemo da maksimiziramo proizvodnju i da police prodavnica budu zalihama“ i „domaće tržište jaja je uvek bilo intenzivno konkurentno i veoma nestabilno čak i pod normalnim tržišnim okolnostima. ”

Cene koje Cal-Maine naplaćuje svojim kupcima određene su pregovorima sa lancima prodavnica prehrambenih proizvoda, klupskim prodavnicama i distributerima kojima prodaje. Cal-Maine je rekao da su njegove cene u poslednjem tromesečju u proseku iznosile 2,71 dolara. To je skoro duplo više od 1,37 dolara koliko je dobijao godinu dana ranije, ali i dalje mnogo niže od cena koje potrošači plaćaju.