Radnicima Fijata produženo plaćeno odsustvo do 3. jula

Radnicima Fijata produženo plaćeno odsustvo do 3. jula

Radnicima kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili produženo je plaćeno odsustvo do 3. jula, a radnici se nadaju da će uskoro početi proizvodnja novog modela – đardinijera.

Predsednik sindikata „Nezavisnost” u kragujevačkom Fijatu Zoran Stanić rekao je Tanjugu da bi 3. jula trebalo na posao da se vrati nešto manje od 2.000 radnika, ali i da imaju neku najavu da će raditi samo nedelju dana i da će onda „opet na odmor”.

Radnici su od marta na plaćenom odsustvu i primaju 65 odsto plate.

Stanić kaže da je pre izbijanja epidemije korona virusa bilo najavljeno da će ove godine u fabrici u Kragujevcu raditi samo dva meseca, dok su prošle godine imali 95 radnih dana, što je bilo u skladu sa zahtevima tržišta.

– Mi već osam godina proizvodimo isti model – 500 L, tako da je normalno da se manje radi kada je fabrika na kraju ciklusa proizvodnje jednog modela, naveo je Stanić.

Dodaje da radnici čekaju pokretanje proizvodnje novog modela u fabrici i da nemaju nikakve zvanične informacije, osim što su mogli da saznaju iz italijanskih medija da bi taj novi model mogao da bude đardinijera (produžena verzija fijata 500).

Stanić kaže da se ranije pričalo i da bi u Kragujevcu mogla da se proizvodi produžena panda.

Dodaje da ima nekih nagoveštaja da će se u Kragujevcu proizvoditi model 500 L samo na električni pogon.

Upitan da prokomentariše to što je Fijat u Srbiji ponudio tržištu modele 500 i pandu na hibridni pogon, on je rekao da se ti modeli još ne sklapaju u Kragujevcu i da će to verovatno uskoro početi, pošto nisu potebne velike prepravke tih automobila na klasičan pogon.

Stanić ističe da radnici redovno primaju plate i da fabrika nije u problemima.

Kada je reč o rentabilnosti fabrike, on očekuje da će se u Kragujevcu uskoro praviti novi model i da će Fijat još ostati u našoj zemlji, s obzirom da se u njoj izdvaja za plate manje od dva odsto ukupnih troškova, dok je u nekim drugim zemljama to mnogo više.

– Mislimo da nećemo biti ugroženi ovom situacijom izazvanom pandemijom korona virusa, dodao je Stanić.

Inače, Italija je donela uredbu kojom se italijanskoj jedinici Fijat Krajslera odobravaju državne garancije za kredit u iznosu od 6,3 milijarde evra (7,1 milijardi dolara), preneo je Rojters pozivajući se na neimenovani izvor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *