Radnici Fijata na odmoru, čeka se spajanje FSA i PSA i novi model automobila

Radnici Fijata na odmoru, čeka se spajanje FSA i PSA i novi model automobila

Radnici Fijata u Kragujevcu biće ponovo tokom avgusta na odmoru, kao i svake godine, rekao je Tanjugu predsednik Samostalnog sindikata fabrike Zoran Marković.

Radnici, kaže, čekaju najavljeno spajanje FCA i PSA Pežo grupe – u čijem su vlasništvu Pežo, Sitroen i Opel.

Zbog pandemije koronavirusa, radnici Fijata u Kragujevcu bili su na plaćenom odsustvu od polovine marta do jula, a Marković kaže da su onda počeli da rade, ali da su sada na godišnjem odmoru koji se tradicionalno koristi u svim fabrikama Fijata.

Objašnjava da je proizvodnja organizovana isključivo u skladu sa tražnjom na tržištu.

Fabrika u Kragujevcu može, navodi Marković, u jednom danu da napravi 400 automobila, to jest 200 po smeni ili oko 2.000 nedeljno i da se radi prema porudžbinama.

Marković dodaje da će proizvodnja biti redukovana sve dok se ne oporavi prodaja automobila u Evropi, a posebno u zemljama koje su bile glavni kupci automobila napravljenih u Kragujevcu, a to su Italija, Španija i Francuska.

Napominje da su upravo te zemlje u prethodnom periodu bile najviše pogođene koronavirusom, zbog čega je dosta smanjena prodaja automobila, dodajući da se očekuje spajanje FCA I PSA a da će Kragujevac dobiti novi model za proizvodnju, jer iam obrazovanu i kvalitetnu radnu snagu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *