Prve privatne tužbe zbog posledica NATO bombardovanja na zdravlje ljudi

Prve privatne tužbe zbog posledica NATO bombardovanja na zdravlje ljudi

Nakon 21 godinu od NATO bombardovanja Srbije, u Italijanski advokat Anđelo Fjore Tartalja uspeo je da dokaže i dobije 170 presuda u korist italijasnkih vojnika koji su 1999. godine boravili na Kosmetu, rekao je u Jutarnjem programu RTS-a advokat Srđan Aleksić.

On je rekao da će ove godine biti podneto pet privatnih tužbi vojnika iz Vranja, NIša, Kragujevca, Beograda i Novog Sada, u kojima se traži obeštećenje zbog narušenog zdravstvenog stanja kao posledica bombardovanja.

Kako je Aleksić istakao, NATO je sam priznao da je na Srbiju tokom bombardovanja baćeno 15 tona osiromašenog uranijuma, a naša komisija formirana pre dve godine je utvrdila da postoji uzročno-posledična veza na veći broj obolele dece rođene od 1999. godine do danas.

U Italiji je Parlament doneo poseban Zakon koji reguliše prava vojnika koji su boravili na Kosovu i Metohiji, kao i u Bosni, odnosno na mestima gde je bilo bombardovanja osiromašenim uranijumom. Ti vojnici su na Kosmetu boravili od 3 do 6 meseci, a na njihovom Institutu za nano tehnologiju je utvrđeno prisustvo teških metala i osiromašenog uranijuma u organizmu, što je bio dovoljan dokaz njihovim onkolozima da utvrde uzročno-posledičnu vezu i da ti vojnici budu obeštećeni. Prema rečima Aleksića, cilj je da se sličan metod, uz podršku države, sprovede i ovde.

Do sada je, kako tvrdi, oko 2000 građana poslalo komplatnu dokumentaciju njegovom timu, a Ujedinjenim nacijama je podneto preko 1000 zahteva uz medicinsku dokumentaciju, sa zahtevom da oni pošalju dva nezavisna istražitelja, za zaštitu životne sredine i ljudskih prava kako bi utvrdili stanje.

Cilj je kaže Aleksić, da se isti postupak kao u Italiji primeni i u Srbiji i da u svim slučajevima u kojima se utvrdi da je dejstvo osiromašenog uranijuma uticalo na obolevanje pojedinaca, ti pojedinci budu i obeštećeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *