Prvaci dobijaju novi predmet od septembra – Digitalni svet

Prvaci dobijaju novi predmet od septembra – Digitalni svet

Učenici prvog razreda od 1. septembra dobijaju novi predmet, Digitalni svet, koji đake treba od najnižeg uzrasta da uvede u svet programiranja.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za Tanjug da novi predmet učenike prvog i drugog razreda treba da nauči algoritamskom razmišljanju, a da tek od trećeg razreda kreće „ozbiljnije programiranje“.

Informatika kao obavezan predmet u petom razredu uvedena je u školskoj 2017/18. godini i od tada se u višim razredima osnovne škole učenici ozbiljnije bave programiranjem.

Prvacima neće biti povećan fond časova, jer će predmet „Digitalni svet“ zameniti projektnu nastavu.

Ideja je da deca od malih nogu uvide da su digitalni uređaji svuda oko nas – kod kuće, u školi, prodavnici, ulici, na parkingu.

Učenici na časovima „digitalnog sveta“ neće učiti definiciju digitalnog uređaja već će sa vršnjacima podeliti životne situacije koje su ih uverile u korisnost tih uređaja.

Primera radi, kako roditelji plaćaju račune od kuće bez čekanja u redu, kako koriste navigaciju, pronalaze informacije koje su im potrebne – radno vreme prodavnice, vremensku prognozu, čitaju novine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *