Prva isplata 60 odsto od minimalca do 10. avgusta

Prva isplata 60 odsto od minimalca do 10. avgusta

Svi zaposleni kod preduzetnika, u malim i srednjim preduzećima dobiće od države 60 odsto minimalne zarade već do 10. avgusta, a zatim i u septembru, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministar finansija Siniša Mali je istakao da je država našla način da izdvoji direktna novčana sredstva za privredu i zaposlene.

On je rekao da su u prethodna tri meseca isplaćene tri minimalne zarade za 1.050.000 zaposlenih u 235.000 orivrednih subjekata, a da će prva isplata 60 odsto minimalne zarade biti do 10. avgusta, dok će druga biti u septembru. Prema njegovim rečima to iznosi po 18.000 dinara po zaposlenom, odnsosno 155 evra.

Mali je istakao i da će za još jedan mesec biti odloženi i porezi i doprinosi na zarade.

Kako je navedeno u saopštenju, dosadašnji paket podrške bio je vredan 5,1 milijardu evra, dok će dodatna izdvajanja državu koštati još oko 66 milijardi dinara.

“Sa ovom dodatnom podrškom dolazimo do iznosa od oko 5,7 milijardi evra, što je 12,2% našeg BDP-a. Dakle, država će za 60% od iznosa minimalne zarade za dva meseca izdvojiti 36 milijardi dinara, dok će nas odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec koštati oko 30 milijardi dinara”, rekao je Mali.

On je dodao da se očekuje da početkom naredne nedelje na sednici Vlade Srbije bude usvojen i pravni akt kojim će jasno biti definisan nastavak direktne pomoći za privrednike.

“Trudićemo se da ovaj proces i dalje bude što lakši i efikasniji, a kako bi svi što jednostavnije mogli da dobiju svoj novac”, rekao je on.

“Retko koja zemlja u svetu, čak i one koje su mnogo bogatije od nas, može da se pohvali ovolikom podrškom i udelom u BDP-u od čak 12,2%. Takođe, retko koja zemlja u svetu može da se pohvali da na taj način, direktnim davanjima, podržava svoju privredu u periodu od skoro pola godine”, naveo je Mali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *