Predrag Sazdanovi: Razularenost građana kriva za virus

Predrag Sazdanovi: Razularenost građana kriva za virus

Direktor Kliničkog centra u Kragujevcu, dr Predrag Sazdanović, rekao je večeras gostujući u Dnevniku TV Pink da je širenje koronavirusa u Kragujevcu ‘’posledica bezumne razularenosti građana’’

On je izjavio da je na bolničkom lečenju trenutno oko 140 pacijenata i najavio otvaranje privremenih kovid bolnica.

U Kliničkom centru u Kragujevcu leče se pacijenti iz šest okruga u Srbiji, a za povećan broj hospitalizovanih i inficiranih građana, direktor ustanove dr Predrag Sazdanović okrivio je nedisciplinovano ponašanje građana.

  • Situacija je nažalost očekivana, kao posledica jedne bezumne razularenosti. Ja ću to vrlo precizno da kažem, imam puno pravo to da kažem, ocenio je dr Sazdanović.

On je kao odgovor Kliničkog centra za “buduću epidemiološku situaciju” najavio da je ta ustanova “opremila nove prostore sa kiseoničnim mestima i oksigenom terapijom” kako bi mogla da primi priliv pacijenata koji se očekuje sledećih nekoliko dana.

Sazdanović je izjavio i da je u kragujevačkom Kliničkom centru trenutno hospitalizovano oko 140 pacijenata da je ta ustanova “skoro dobila 15 respiratora”.

  • Na respiratoru u ovom trenutku imamo 21 pacijenta, odnosno devet na respiratoru i ostali koji traže pojačanu terapijsku negu, rekao je Sazdanović.

On je najavio i otvaranje privremenih kovid bolnica u Kragujevcu, za koje su opredeljene , kako je rekao, “ustanove prosvetnog tipa”, a ukoliko bude zatrebalo, “u kovid bolnice biće pretvorene i gradske sportske hale, kao i Sajmište”.

On je otvaranje privremenih bolnica ocenio kao “iznuđene mere i nešto što moramo da uradimo”, pozivajući se na iskustva iz Kine, Japana, Koreje i nekih evropskih zemalja.

Da bi se u Kragujevcu, ali i u celoj Srbiji, sprečilo širenje epidemije virusa, Sazdanović je pozvao građane na odgovornost.

  • Budite odgovorni prema sebi, prema svom zdravlju, prema zdravlju vaših porodica i prema zdravlju cele zajednice. Trenutno ponašanje nije dobro, ući ćemo u spiralu koji nećemo moći da kontrolišemo. Iznuđena mera, nešto što moramo da uradimo da bismo sprečili širenje infekcije, a to što činimo su zapravo preporuke  i svetske zdravstvene organizacije, i iskustva koja mi pomno pratimo pre svega iz Kine, Japana Koreje i nekih evropskih zemalji, zaključio je direktor kragujevačkog Kliničkog centra.
Piše: Aleksandra Petrović, Nova.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *