Od septembra i onlajn i nastava u školama

Od septembra i onlajn i nastava u školama

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da se intenzivno radi na pripremi različitih modela za nastavu od jeseni i da će stariji učenici i srednjoškolci verovatno imati po dve sedmice nastavu u školi i kod kuće, a osnovci od prvog do četvrtog ići u školu sve vreme ili tri nedelje pratiti nastavu u školi, a jednu nedelju na daljinu.

Koji će model biti primanjen u školama, zavisiće od kapaciteta, odnosno od raspoloživog prostora, rekao je Šarčević i dodao da mlađa deca ne mogu da ostaju sama kod kće pa se ide na to da im se omogući da što više nastavnih sati provedu u školi.

Prema njegovim rečima, u nekim školama biće moguće da se nastava organizuje tako da u potpunosti budu u školi, uz poštovanje bezbednosnih mera i ograničenja da na četiri kvadrata bude jedan učenik, a u drugim školama, koje pre svega imaju mnogo đaka i rade u dve smene, ići će se na to da tri nedelje đaci od prvog do četvrtog razreda idu u školu, a nedelju dana prate nastavu od kuće.

Šarčević dodaje i da učenici od petog do osmog razreda mogu kombinovati dve nedelje onlajn nastave, dve u školi.

Ministar navodi i da se u svakoj školi analizira broj đaka i kabineta, te se prave formule po kojima će raditi. Ujedno se, kako kaže, analizira i broj roditelja, koji će u slučaju da nema vanrednog stanja moći da se organizuju tako da barem jedan ostane kod kuće.

On dodaje da za starije razrede i srednjoškolce ne bi trebalo da bude problema. On smatra da bi srednjoškolci mogli da idu u grupama, naizmenično, na dve nedelje. On dodaje da će u narednih sedam do deset dana, kada se sve izanalizira, direktori škola dobiti modele i uputstva kako da planiraju nastavu u smislu odnosa časova obrade i utvrđivanja.

Šarčević ističe da će deca morati da nose masku u školi ukoliko to bude preporuka struke, a da će klasični tip škole, koji je važio do epidemije korona virusa, biti moguć tek kada bude skroz bezbedno, a to će se najverovatnije desiti, kako kaže, tek kad budemo dobili vakcinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *