Novi moratorijum za otplatu kredita od 1. avgusta

Država je najavila novi moratorijum na otplatu kredita, pa bi korisnici bankarskih pozajmica mesečnu naknadu mogli da stopiraju za još dve rate, piše Blic.

Odluka o moratorijumu će početi da važi od 1. avgusta. Svi prateći detalji trebalo bi da budu usvojeni na vanrednom sastanku Izvršnog odbora centralne banke u danas, potvrđeno je tom dnevnom listu u centralnoj banci.

Zamrzavanje kredita olakšalo bi situaciju mnogim dužnicima koji brinu o radnom mestu i manjoj rati kredita u narednim mesecima, prenosi portal Biznis i finansije.

Ipak, kako se naglašava, svi koji su prihvatili prethodni moratorijum i novu olakšicu, moraće da računaju na ratu koja će biti nekoliko stotinara dinara veća u odnosu na prosečnu ratu „pre korone“, odnosno aprila meseca. 

To je zbog činjenice da banke i tokom moratorijuma obračunavaju redovnu kamatu i zatim je pripisuju dugu i ravnomerno raspoređuju na preostale rate.

Ukoliko mesečna rata kredita za stan iznosi 300 evra, a od tog iznosa kamata staje 150 evra, banke će za naredna dva meseca obračunati tu redovnu kamatu, pa će taj iznos moratorijuma podeliti na preostale rate. Visina iznosa za koji će mesečna rata biti uvećana zavisiće od vremena koje je preostlo do kraja isplate kredita.

Napominje se da ako je prethodni moratorijum povećao ratu za oko 450 dinara, novi zastoj bi praktično početni mesečni iznos uvećao i za više od 700 dinara.

To ujedno znači i da se kredit otplaćuje pet meseci duže.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *