Novi modeli nastave, petica više neće biti najviša ocena

Novi modeli nastave, petica više neće biti najviša ocena

Ministar prosvete Mladen Šarčević je rekao da se razrađuje desetak modela i podmodela za nastavu od septembra.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, ministar Mladen Šarčević je rekao da je zadovoljan kako je protekao upis i da se prijavilo još 1.380 učenika u drugom krugu i u julu će skoro svi đaci biti upisani.

Što se tiče srednjih škola i gimnazija, postoje određene novine.

„Imamo četiri novine, a to je program međunarodne mature – u Desetoj gimnaziji, obuhvata treću i četvrtu godinu, u Nišu će biti u Gimnaziji ‘Svetozar Marković’, u Novom Sadu u Zmaj Jovinoj – to je vrhunski program, ocene se podižu za dva nivoa više od maksimalne petice, to su najkvalitetniji modeli obrazovanja u svetu“, objasnio je Šarčević.


„U toku leta razrađujemo nekoliko modela, sve će zavisiti od snage pandemije. Učenje na daljinu nije dovoljno, posebno nije dobro za mlađe klince, naročito za prvake“, kaže Šarčević

Prema njegovim rečima, razrađuje se desetak modela i podmodela, a nijedna škola nema iste uslove, sve zavisi od prostora.

„Ako bude moguće da deca dolaze u manjem broju, kombinovaćemo da to bude u različitim uzrastima, grupama, različitim nedeljama, škole će planirati rad kombinovano“, istakao je ministar.

Što se tiče srednjoškolaca i studenata, tu, kako kaže, nema problema, jer ima dovoljno velikih prostora da može da se ide naizmenično, po ciklusima.

Ukazuje da je kod osnovaca problem, jer ima i zakonski član koji kaže da ne mogu deca do 12. godine da ostanu sama kod kuće. Kaže da se nastavljaju pripreme za snimanje od kuće kod profesora, i da se septembar uveliko snima, prenosi RTS.

„Posmatramo mnoge zemlje, sa Slovencima održavamo bliske kontake, sa određenim nemačkim pokrajinama i usaglasili smo se da ovaj model koji mi radimo rade i oni“, rekao je Šarčević.

„Postali smo evropske zvezde pa i nas pitaju, kombinacija modela poštujući pandemiju. Moramo da budemo obazrivi, svi ćemo biti na ispitu, i roditelji i škola“, kaže ministar prosvete.

Govoreći o tome ko se najbolje snašao u onlajn nastavi, Šarčević kaže da su se svi nastavnici pokazali osim manjeg broja nastavnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *