Turski lider tvrdi da je takmičenje za Pesmu Evrovizije pretnja porodičnim vrednostima

Turski lider tvrdi da je takmičenje za Pesmu Evrovizije pretnja porodičnim vrednostima

Turski predsednik je u ponedeljak na Pesmi Evrovizije optužio godišnji događaj da navodno podstiče „neutralizaciju polova“ i ugrožava tradicionalnu porodicu.

U govoru nakon sastanka vlade, Redžep Tajip Erdogan opisao je učesnike takmičenja kao „trojanske konje društvene korupcije“ i rekao da je njegova vlada u pravu što je Tursku držala podalje od panevropskog pop takmičenja od 2012.

To je bila očigledna referenca na švajcarskog pevača Nema koji je pobedio na 68. takmičenju za Pesmu Evrovizije ranije ovog meseca sa „The Code“, operskom pop-rap odom na pevačevom putu ka prihvatanju nerodnog identiteta. Ova 24-godišnja pevačica postala je prvi nebinarni pobednik takmičenja koje je LGBTK zajednica dugo prihvatila kao sigurno utočište.

„Na takvim događajima postalo je nemoguće sresti normalnu osobu“, tvrdi Erdogan, čija vladajuća Partija pravde i razvoja nalazi svoje korene u turskom islamskom pokretu i čija je vlada poslednjih godina postala manje tolerantna prema LGBTK pravima.

„Bolje razumemo kako smo doneli ispravnu odluku držeći Tursku van ovog sramnog takmičenja u poslednjih 12 godina“, rekao je on.

Erdogan je u ponedeljak takođe ocenio ozbiljan pad nataliteta u Turskoj kao „egzistencijalnu pretnju“ i „katastrofu“ za zemlju.

Prošle nedelje, Turski državni institut za statistiku objavio je da je stopa nataliteta u zemlji u 2023. godini pala na 1,51 dete po ženi.

Turski lider odavno poziva porodice da imaju najmanje troje dece.