Moskva odgovara na rezoluciju UN-a o ukrajinskoj elektrani

Moskva odgovara na rezoluciju UN-a o ukrajinskoj elektrani

Rusija je kritikovala rezoluciju koju je usvojio nuklearni nadzor UN o nuklearnoj elektrani Zaporožje. Dokument koji je usvojila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je „antiruski“ i ne kaže ni jednu reč o ukrajinskom granatiranju objekta, saopštile su ruske diplomate. Objekat, najveći te vrste u Evropi, nalazi se u Ukrajini, ali trenutno kontrolišu ruske snage.

Odbor guvernera IAEA usvojio je u četvrtak dokument kojim se od Rusije zahteva da „odmah obustavi sve akcije protiv i na nuklearnu elektranu Zaporožje i bilo koje drugo nuklearno postrojenje u Ukrajini“. U tekstu se takođe navodi da odbor „žali zbog upornih nasilnih akcija Ruske Federacije protiv nuklearnih objekata u Ukrajini“.

Ruska misija pri IAEA je odgovorila da je dokument „progurao“ Zapad, dok je „većina čovečanstva odbila da ga podrži“. Rezolucija je usvojena sa 26 glasova za. Rusija i Kina, koje su takođe u odboru, glasale su protiv, dok je sedam država – Egipat, Južna Afrika, Senegal, Burundi, Vijetnam, Indija i Pakistan – bilo uzdržano.

Oni koji podržavaju dokument uglavnom su se sastojali od SAD i njenih saveznika u Evropi i drugde. Ruske diplomate su takođe osudile činjenicu da se u rezoluciji ne pominje granatiranje stanice, dokaz za koji je Moskva više puta pružila. Zvaničnici su takođe optužili zapadne zemlje da „podržavaju i štite“ Kijev na „svaki mogući način“, dok su za napade okrivili Ukrajinu.

Dokument je usvojen nakon misije IAEA koja je početkom septembra posetila fabriku u Zaporožju. U sredu je, u telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, ruski predsednik Vladimir Putin pozdravio rad IAEA, koji doprinosi bezbednosti objekta.

Ovo je druga rezolucija koju je IAEA usvojila usred ruske vojne operacije u Ukrajini. Prvi je usvojen u martu pre nego što su ruske snage preuzele kontrolu nad elektranom. Dokumenti su slični po prirodi i u oba slučaja su ih predstavile Kanada i Poljska u ime Ukrajine, koja nije u odboru agencije, navodi Rojters.

Moskva je više puta optuživala ukrajinske snage za granatiranje terena. Kijev je negirao optužbe i umesto toga okrivio Rusiju za incidente, uprkos tome što je oblast već pod kontrolom Moskve.