Krizni štab:351 novozaraženi , na respiratoru 169, preminulo 11 osoba

Krizni štab:351 novozaraženi , na respiratoru 169, preminulo 11 osoba

Prema podacima Kriznog štaba, u poslednja 24 sata testirana su 8393 pacijanta , od tog broja kod 351 pacijanta je potvrđeno prisustvo korona virusa. Na respiratorima se nalazi 169 pacijenata, dok je 11 osoba preminulo od posledica korona virusa.

Poslednjih dana je došlo u zastoju u izdavanju rezultata briseva, zbog toga što je limitiran kapacitet laboratorija, rekla je dr Darija Kisić Tepavčević. Ona je dodala, da lekari mogu da postave dijagnozu i na osnovu pretraga, tako da se svi pacijenti mogu lečiti i bez rezultata testa. Tako da su svi pacijenti koji su imali težu kliničku sliku hospitalizovani i vode se kao verovatno pozitivni, rekla je Kisić Tepavčević i kod njih se primenjuje protokol kao kod kovid pozitivnih pacijenata.

Najveći broj hospitalizovanih osoba u Srbiji je starosti između 30 i 39 godina, čak 65 posto svih hospitalizovanih pripada starosnoj grupi od 20 do 49 godina, rekla je Kisić Tepavčević. U aprilu je situacija bila drugačija, jer su hospitalizovani pacijenti bili uglavnom stariji od 50 godina.

Sve ovo je prema njenim rečima posledica veće eksponiranosti mlađe populacije i nepoštovanje zaštitnih mera.

Nova mera Kriznog štaba je nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru, koja je obavezna, dok je nošenje maske na otvorenom samo u domenu preporuke ukoliko nije moguće obezbediti potrebnu distancu od najmanje 1.5 metra.

Preporuka Kriznog štaba je i da deca nose zaštitne maske, s tim što je savet da se deca ne dovode u situacije povećanog rizika ( kao što su čekanje u redovima i slično).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *