Krizni štab: Novozaražena 392 pacijenta, na respiratoru 184, preminulo 10 osoba

Krizni štab: Novozaražena 392 pacijenta, na respiratoru 184, preminulo 10 osoba

Prema poslednjim podacima Kriznog štaba iznetih na redovonoj konferenciji za novinare, u poslednja 24 sata testirano je 9910 pacijenata, kod 392 je potvrđeno prisustvo korona virusa, 184 ososbe se nalaze na respiratorima, a preminulo je 10 osoba od posledica korona virusa.

Prema rečima ministra zdravlja Zlatibora Lončara već se javljaju zaraženi koji su bili učesnici protesta ili imaju nekoga u porodici koje je učestvovao na protestu. On dodaje da će takva situacija biti i narednih dana.

MInistar je istakao da niko ne može da daje nikakve dugoročne prognoze, jer je ovaj virus nepoznanica za sve, ali da je neophodno poštovati preventivne mere kako bi situacija u narednom periodu bila bolja, jer je to jedini način.

Dr Goran Stevanović je rekao da ne postoje specifična pitanja kod zaraženih, tako da priče o tome da je glavobolja jedan od glavnih simptoma nisu za sada potvrđena. Ovaj virus prati niz različitih simptoma, tako da se na osnovu pojedinačnih ne može odrediti dijagnoza.

Dr Darija Kisić Tepavčević je rekla da su rezultati koje svakodnevno saopštavaju, rezultatai PSR testova, kako kliničkih, tako i na lični zahtev ali i retestiranja. Ovim izveštajem nisu obuhvaćeni serološki testovi, jer oni nisu relevantni za postavljanje dijagnoze pošto je PSR zlatni standard kod ovog virusa.

LOnčar je dodao da lekari ne leče test, a da lekari danas već mogu da procene da li je reč o korona virusu na osnovu snimka pluća, laboratorije i gasnih analiza gotovo nepogrešivo postavljaju dijagnozu.

Od početka epidemije testirano je 534488 osoba, što je prema rečima Lončara više od svih zemalja u regionu zajedno.

U Srbiji je trenutno hospitalizovano 4716 pacijenata.

Procena struke je da je oko 5 do 10 puta veći broj zaraženih, što je i stručne javnosti u svetu, rekla je Kisić Tepavčević.

Lončar je rekao da je u planu uvođenje elektronskog zakazivanja testiranja na Covid 19.

Prema rečima Stevanovića virus je češći kod muškaraca i njihove kliničke slike su teže.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *