Krizni štab: Još 279 pozitivnih u Srbiji, 12 preminulo od posledica virusa Covid-19

Krizni štab: Još 279 pozitivnih u Srbiji, 12 preminulo od posledica virusa Covid-19

U Srbiji je u prethodna 24 sata od 6915 testiranih osoba, kod njih 279 je potvrđeno prisustvo virusa, nažalost 12 osoba je preminulo od posledica korona virusa i 154 osobe se trenutno nalazi na respiratorima, rečeno je na konferenciji za novinare Kriznog štaba Vlade Srbije.

Krizni štab Vlade Srbije od danas će svakodnevno ponovo imati redovne konferencije za novinare na kojima će obaveštavati javnost o epidemiološkoj situaciji na nivo Srbije.

Predsednica Vlade Ana Brnabić je naglasila da je to veoma važno, kako bi se između ostalog svakodnevno čuo apel za pridržavanje mera prevencije.

Brnabić je istakla da je u poslednje vreme došlo do velikog kašnjenja sa rezultatima testiranih, zbog čega će se u narednom periodu fokusirati na broj pregledanih i hospitalizovanih na dnevnom nivou. Inače, kako je rekla oko 180 hiljada testova ima još na lageru u Srbiji kao i dovoljan broj respiratora i zaštitne opreme.

Epidemiolog Goran Stevanović je rekao da je i dalje veliki broj pacijenata koji se javljaju u kovid ambulante, a da je u prethodna 24 sata 159 osoba u Srbiji hospitalizovano.

On je istakao da za sada zdravstveni sistem uspeva da ispuni potrebe za hospitalizacijom, kao i da čak trećina pregeldanih pacijenata zahteva bolničko lečenje.

Imunilog Srđa Janković je rekao da je situacija takva da od nas zavisi kako će se razvijati u narednom periodu i koliko ćemo se odgovorno pridržavati preventivnih mera.

Zaključak Kriznog štaba je da je trenutna epidemiološka situacija kompleksnija nego u aprilu i da niko nije očekivao da će virus uspeti da opstane i tokom letnjih meseci.

I narednih dana će se razmišljati o novim restriktovnim merama, ali je cilj da se protiv korona virusa borimo zajedničkom odgovornošću, a ne uvođenjem zabrane kretanja.

U naredna dva dana će se razmatrati uvođenje obaveze nošenja zaštitne maske kako u zatvorenom, tako i na otvorenom prostoru, kao i zabranu organizovanog okupljanja. Ove mere, ako budu usvojene, važiće na čitavoj teritoriji Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *