Kovid bolnica na Šumadija sajmu spremana za rad

Kovid bolnica na Šumadija sajmu spremana za rad

Na prostoru Šumadija sajma u Kragujevcu, pripradnici Vojske Srbije postavili su privremenu kovid bolnicu. Ova bolnica na Sajmu je deo Infektivne klinike kragujevačkog Kliničkog centra i opremljena je sa 150 do 170 mesta za pacijente koji izlaze iz Kliničkog centra Kragujevac, ali koji nisu za kućnu negu. 

U ovoj privremenoj bolnici radiće lekari i tehničari iz Doma zdravlja Kragujevac, Medicine rada „Zastava“, domova zdravlja Topola, Rača, Batočina, Lapovo… U ovom trenutku planirano je da na Sajmu radi 20 lekara i 38 tehničara, ali će njihov broj biti veći ukoliko i broj pacijenata bude veći u privremenoj bolnici.

– U prvom talasu pandemije, kada je vojska postavljala slične bolnice, to je spasilo i zaštitilo naš zdavstveni sistem od preopterećenja i pucanja, zato što su svi oni pacijenti koji nisu morali da budu u bolnici, bili su u privremenim bolnicama. Sada, kao što vidite, na osnovu tog iskustva, radimo to ponovo, nadajući se da sve to neće biti potrebno i da ćemo i pre toga uspeti da obuzdamo pandemiju, istakao je ministar Aleksandar Vulin, prilikom obilska ove bolnice u Kragujevcu.

Kako je istakao zamenik komandanta 310. samohodnog raketnog diviziona za PVD 250. raketne brigade za PVD major Igor Vidanović, pripadnici te jedinice angažovani su na zadatku formiranja privremene kovid bolnice u Kragujevcu.

– Ujedno je 310. samohodni raketni divizion i komanda Garnizona grada Kragujevca, pa je i u prethodnom periodu, aktivno učestvovao u pružanju pomoći i podrške civilnim organima vlasti – naglasio je major Vidanović ističući da su pripadici vojske tu da pomognu građanima naše zemlje u borbi protiv pandemije, posebno ukazujući na dobru saradnju sa organima lokalne vlasti.

rema rečima zamenika gradonačelnika Ivice Momčilovića, Kragujevac je jedan od prvih gradova koji je uveo vanrednu situaciju zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

– Trenutno je situacija u Kragujevcu ozbiljna, ali je držimo pod kontrolom. Zahvaljujemo našem Kliničkom centru, Institutu za javno zdravlje i Domu zdravlja Kragujevac, a naravno i Vojsci Srbije koja nam pomaže u ovom kriznom periodu i sada tokom formiranja privremene kovid bolnice. Situacija u Kragujevcu je takva da na dnevnom nivou imamo između 30 i 60 novozaraženih i taj broj ne raste. Nadamo se da će uskoro doći do smanjenja broja zaraženih usled uvedenih epidemiloških mera, a do tada mi smo spremni i tu smo da pomognemo svim našim građanima, rekao je Momčilović.

Direktor Kliničkog centra Kragujevac dr Predrag Sazdanović rekao je da će u privremenu bolnicu na Šumadija sajmu biti smešteni pacijenti koji izlaze iz Kliničkog centra Kragujevac, ali koji nisu za kućnu negu. 

– To je prva grupa pacijenata, a za drugu grupu pacijenata ćemo da pokušamo da sprečimo takozvano horizontalno širenje infekcije u porodicama, odnosno da pacijenti pozitivni na Covid-19 ovde budu hospitalizovani, da dobiju adekvatnu medicinsku negu i terapiju i da tu vrstu samoizolacije pretvorimo u izolaciju kako oni ne bi bili novi izvori širenja zaraze, rekao je dr Sazdanović i dodao da su pripreme pri kraju i da će privremena bolnica početi s radom za dan-dva, ukoliko bude bilo potrebno.

 – Epidemiološka situacija je veoma ozbiljna. U Klinički centar Kragujevac pristižu pacijenti iz svih okolnih bolnica, a Kragujevac i Šumadija imaju više od 1.300 kovid pozitivnih pacijenata. Svi su oni potencijalni pacijenti i Kliničkog centra Kragujevac i ove privremene bolnice i zato smo primorani da je napravimo što smo danas uspešno i završili. Bez Ministarstva odbrane ovo bi bilo nemoguće izvesti. Ministarstvo odbrane je kao i u svim drugim kriznim situacijama uvek pomagalo i zdravstvenom sistemu i narodu Srbije. To je nešto što svi znamo i što uvek treba da naglasimo, dodao je Sazdanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *