Kon: Moguće da su novinari BIRN-a u pravu oko statističkih podataka

Kon: Moguće da su novinari BIRN-a u pravu oko statističkih podataka

Član vladinog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa, epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je „nejasno“ kako se statistički podaci o epidemiji obradjuju i dodao da je tražio njihovu reviziju.

Komentarišući sumnje u tačnost statističkih podataka o epidemiji a posebno neslaganja u broju zaraženih i umrlih u Srbiji, Kon je rekao da je moguće da su u pravu i novinari BIRN-a, koji su prvi objavili da se podaci prikrivaju, ali i državni organi koji su demantovali novinarske izveštaje.

„Stvar je u tome što je nejasno kako se ti podaci obradjuju, što znači da mora da se poboljša aplikacija koja ih prikuplja ili da počnemo da ih ‘peške’ prikupljamo, kao nekada“, naveo je Kon a prenela televizija Nova S.

Ocenio je da je epidemiološka situacija nepovoljna i da ima i elemente vanredne epidemiološke situacije, posebno kada je reč o popunjenosti bolnica. Kako je rekao, trebalo bi razmotriti da se u Areni smeštaju i srednje teški pacijenti, jer ako budemo došli u situaciju da obolele ostavljamo kod kuće na lečenju, doćićemo u veoma tešku situaciju kao neke zemlje tokom prvog talasa korone.

Dodao je da od rezultata već usvojenih mera, poput obaveze da se nose maske u zatvorenim prostorima, zabrane okupljanja više od 10 ljudi i ograničenja rada ugostiteljskih i trgovinskih objekata u Beogradu, zavisi da li će biti razmotrene i oštrije mere, uključujući i uvodjenje karantina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *