Kineski ljubitelj istorije kupuje vojne tajne za 0,83 dolara

Kineski ljubitelj istorije kupuje vojne tajne za 0,83 dolara

Penzionisani entuzijasta za vojnu istoriju je bio iznenađen kada je otkrio poverljive kineske dokumente u knjigama koje je kupio umesto da budu uništeni.

Kinesko ministarstvo državne bezbednosti je objavilo priču o čoveku po imenu Džang, bivšem radniku u državnom preduzeću koji je strastveni kolekcionar materijala o vojsci. Džang je nedavno nabavio četiri knjige iz lokalne stanice za reciklažu za 6 juana (0,83 dolara) i kasnije primetio da su označene kao „tajne“ i „poverljive“.

Nakon što je kontaktirao lokalnu kancelariju ministarstva, utvrđeno je da su knjige poticale iz obližnje vojne jedinice. Dvojici vojnih lica, Guo-u i Li-ju, naređeno je da unište seriju dokumenata, ali su umesto toga odlučili da ih prodaju za oko 20 juana (2,75 dolara).

Ministarstvo je preduzelo korake kako bi se rešio ovaj incident i poboljšala tajnost procedura u saradnji sa vojskom. Iako curenje nije predstavljalo ozbiljan bezbednosni rizik, vojnicima je zamereno zbog nedovoljnog osećaja poverljivosti.

Ova priča se čini kao deo kampanje ministarstva za podizanje svesti o nacionalnom zakonu protiv špijunaže, koji je prošle godine revidiran kako bi se uvele određene izmene, uključujući zahtev za saradnju telekomunikacionih kompanija sa državom radi sprečavanja širenja osetljivih informacija.