Isporuke kompanije Siemens i rad na novim projektima u Rusiji se zaustavljaju

Isporuke kompanije Siemens i rad na novim projektima u Rusiji se zaustavljaju

Najveća evropska kompanija za industrijsku proizvodnju, Siemens sa sedištem u Minhenu, saopštila je u sredu da će obustaviti svoje poslovanje u Rusiji nakon ofanzive Moskve na Ukrajinu. Kompanija, koja proizvodi i pruža usluge obučavanja i snabdevanja softverom i industrijskom opremom, saopštila je da će „sve nove poslove i međunarodne isporuke Rusiji staviti na čekanje“ dok procenjuje efekte sankcija koje su zapadne države uvele zemlji tokom protekle nedelje. .

Rusija čini samo 1% globalne prodaje Simensa, ali kompanija za proizvodnju vozova, Siemens Mobiliti, ima ugovor sa Ruskim železnicama o izgradnji brzih Sapsan vozova. U toku je aktuelni ugovor za 13 vozova, a proizvodnja vozova predviđena je za dve godine, dok je prvi potpuno novi Sapsan isporučen u Rusiju prošlog leta. Narudžba za vozove je vredna oko 1,22 milijarde dolara, a partnerstvo uključuje 30-godišnji ugovor o održavanju. Iako se čini da je sama narudžba sada ugrožena, Siemens je rekao da će za sada nastaviti da poštuje svoje obaveze u pogledu servisiranja i održavanja.

Siemensova najava dolazi dan nakon što je nemački proizvođač luksuznih automobila BMV rekao da zaustavlja prodaju u Rusiji, kao i izvoz auto delova u zemlju. Prethodno je Mercedes-Benz grupa saopštila da prekida svoje partnerstvo sa ruskim proizvođačem kamiona Kamaz.

Međutim, jedan broj nemačkih kompanija zastupljenih na ruskom tržištu rekao je ove nedelje da će ostati u zemlji uprkos sankcijama. To uključuje farmaceutsku grupu Baier, proizvođača hemikalija za domaćinstvo Henkel i prodavnicu Metro.