Hladne temperature pomažu u kontroli hemikalija u nakon što je voz iskočio iz šina

Hladne temperature pomažu u kontroli hemikalija u nakon što je voz iskočio iz šina

Hladno vreme u Severnoj Dakoti sprečilo je da se hemikalije koje su se prosule iz voza kanadskog Pacifika iz šina ne šire daleko, saopštile su vlasti, piše AP.

Direktor za hitne slučajeve okruga Ričland Bret Lambreht rekao je u utorak da su sa temperaturama znatno ispod nule sve hemikalije koje su iscurile ostale unutar oko 100 stopa od iskakanja iz šina koje se dogodilo u nedelju uveče u ruralnom području oko 97 kilometara jugozapadno od Farga. Predviđeno je da će visoka temperatura u toj oblasti u utorak dostići samo -8 stepeni Celzijusa.

„Vremenski uslovi su mnogo pomogli“, rekao je Lambreht.

Pri iskačenju iz šina nije bilo povređenih ili požara, a niko nije morao da bude evakuisan u dve obližnje farme ili u grad Vindmer udaljen nekoliko milja. U blizini iskliznuća nema plovnih puteva.

Lambreht je rekao da su tečni asfalt i etilen glikol koji su se prosuli iz šest vagona uključenih u iskliznuće uglavnom stvrdnuli i ostali na površini zemlje zbog hladnog vremena. Nešto propilena je takođe iscurilo iz cisterne koja je bila probušena prilikom sudara, ali su zvaničnici uspeli da zakrpe curenje na tom automobilu. Rekao je da je tečni asfalt izgledao kao „limovi crne plastike“ nakon što se smrznuo.

Zvaničnici još nisu sigurni koliko se hemikalija prosulo, ali nijedan od vagona koji su procurili nije prosuo sav svoj sadržaj.

Ukupno je 31 od 70 vagona u vozu iskočio iz šina. Kanadski pacifički zvaničnici su rekli da veruju da je polomljena šina izazvala iskakanje iz šina.

Železnica je u ponedeljak uveče uspela da očisti šine i nastavi sa kretanjem vozova kroz tu oblast, ali kanadski Pacifik još uvek radi na uklanjanju svih oštećenih automobila sa lokacije.

„Bio je to dobar brz oporavak kada se pogleda“, rekao je Lambreht.

Očekuje se da će čišćenje hemikalija trajati oko dve nedelje. Železnički stručnjaci za opasne materije rade sa lokalnim zvaničnicima.

Prošlomesečno vatreno iskakanje iz šina izvan istočne Palestine, u Ohaju, u blizini granice sa Pensilvanijom, obnovilo je interesovanje za bezbednost na železnici. Federalni regulatori i članovi Kongresa predložili su brojne bezbednosne reforme nakon iskakanja iz šina Norfolk Southern. Glavne teretne železnice su takođe rekle da će instalirati još oko 1.000 detektora pored pruge nakon tog iskliznuća kako bi pomogli u uočavanju problema sa opremom pre nego što bi mogli da izazovu buduća iskakanja iz šina.