Gardijan: SAD krišom preuzimale podatke britanskog reportera

Gardijan: SAD krišom preuzimale podatke britanskog reportera

Američko ministarstvo pravde tajno se pozivalo na sudu na podatke o ličnom telefonskom nalogu novinara Gardijana tokom istrage o curenju podataka u vezi sa graničnom politikom Trampove administracije, pisali su britanski mediji u četvrtak.

Istražitelji koji traže izvor curenja informacija u vezi sa meksičkom graničnom politikom administracije izdali su sudski poziv za dobijanje informacija o pretplatnicima telefona novinarke Stephanie Kirchgaessner, a da nisu obavestili ni The Guardian ni samu Kirchgaessner.

Izdata je bila ogorčena kada je saznala za navodno kršenje privatnosti svojih zaposlenih, a glavna urednica Katharine Viner je osudila ponašanje kao „eklatantan primer kršenja slobode štampe i novinarstva od javnog interesa od strane američkog Ministarstva pravde“.

Gardijan će tražiti „objašnjenje zašto i kako je to moglo da se desi, i… izvinjenje“, nastavila je Viner, dodajući da će takođe zahtevati „uveravanja da će detalji našeg reportera biti izbrisani iz [američkog Ministarstva pravde] sistema i neće se koristiti za bilo koje dalje narušavanje slobode štampe.”

Istragu o curenju vodio je generalni inspektor Odeljenja za stanovanje i urbani razvoj, a pokušao je da utvrdi da li je neko u kancelariji IG Ministarstva pravde odao osetljive podatke Gardijanu, Njujork tajmsu i NBC-u. Međutim, The Guardian tvrdi da je to bila jedina od tih publikacija koja je dobila sudski poziv za novinarski mobilni telefon.

Kirchgaessnerova telefonska informacija dobila je sudski poziv od njenog provajdera usluga, ali dok su dobijene „osnovne informacije o pretplatniku” kao što su „imena, adrese i dužina službe”, u izveštaju se tvrdi da „sadržaj komunikacije” nije.

Reporter je 2020. godine objavio dva članka na osnovu osetljivih informacija o graničnoj politici administracije „nulte tolerancije“, koja je pokušavala da obuzda protok migranata preko južne granice SAD preteći ilegalnim imigrantima odvajanjem od svoje dece. Jedan od članaka je potvrdio da je bivši zamenik državnog tužioca Rod Rozenštajn lično pozvao na krivično gonjenje roditelja migranata, a drugi je otkrio da je Trampov federalni sudski kandidat bio umešan u smenjivanje tužioca iz Teksasa koji je govorio protiv razdvajanja porodice na granici.

SAD su dugo njuškale novinare koji su se bavili aktivnostima sprovođenja zakona na njihovoj granici sa Meksikom. U 2019. ispostavilo se da koalicija agenata iz Carine i zaštite granica, imigracije i carinske službe, granične patrole, istrage unutrašnje bezbednosti i FBI-a radi zajedno u zvaničnoj operaciji na praćenju oko 59 novinara i aktivista koji istražuju graničnu politiku SAD i odgovor na centralnoameričke migrantske karavane koji su se u to vreme spuštali u zemlju.

Zaposleni iz kancelarije generalnog inspektora DOJ-a navodno je dao ostavku ranije ove nedelje nakon što se činilo da je istraga o curenju informacija o graničnoj politici Trampove administracije ukazala na njega.