SZO: Izolovati kontakte

SZO: Izolovati kontakte

U jeku drugog talasa pandemije koronavirusa i naglog porasta broja zaraženih u Evropi i Sjedinjenim Državama direktor službe Svetske zdravstvene organizacije za hitne situacije Majkl Rajan poručio je vlastima da je od najvećeg značaja da kontakti budu u izolaciji.

„Kada bih imao pravo na jednu želju, to bi bilo da se osigura da svaki pojedinac koji je bio u kontaktu s potvrđenim slučajem kovida bude stavljen u karantin, kako bi se prekinuo lanac prenosa“, rekao je Rajan na konferenciji za novinare u Ženevi, prenosi Hina.

Prema njegovim rečima, to se nije radilo, a ni sada se ne radi sistemski, i jedan je od osnovnih razloga za ovako visoke brojeve koje vidimo.

Traženje kontakata u mnogim evropskim zemljama je sve više otežano, a broj novih slučajeva kovida-19 je eksplodirao u poslednje dve sedmice.

„Oko polovine evropskih zemalja, članica SZO, prošle sedmice je zabeležilo povećanje broja inficiranih od 50 odsto“, kazao je Rajan.

Direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus rekao je da može da razume da ljudi gube strpljenje, ali je pozvao sve da poštuju mere.