Venko Filipče: Spremne bolnice u Makedoniji, građani mogu da budu mirni

Venko Filipče: Spremne bolnice u Makedoniji, građani mogu da budu mirni

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče izjavio je danas, posle sednice Saveta za bezbednost, da ima dovoljno bolničkih objekata, da je Klinički centar u stanju mobilizacije i da građani ne brinu jer niko neće ostati bez zdravstvene zaštite.

„S obzirom na to da je modularna bolnica gotovo puna, dodatni bolnički kreveti obezbeđeni su Institutu za plućne bolesti, u okviru nekoliko internih klinika, kao i dermatološkim i neurološkim klinikama, gde postoji pristup centralnom snabdevanju kiseonikom“, rekao je Filipče, prenosi Sitel TV.

Istakao je da su unutar ostalih bolnica interna odeljenja svuda ispražnjena, a osoblje potpuno mobilisano.

Dodatna odeljenja su već spremna, ima dovoljno bolničkih kreveta i osoblje je spremno za rad sa Kovid pacijentima. Građani treba da budu mirni, niko neće ostati bez zdravstvene zaštite, bez medicinske službe, rekao je Filipče zahtevajući da se poštuju nove mere.

Izmenom Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti uvedene su nove mere među kojima su ograničenje kapaciteta u javnom prevozu, obavezno nošenje maski i na otvorenom, zatvaranje restorana u 23 sata, preporuka za rad kod kuće i preko interneta.